Hlavní obsah

Ukončení cyklistické sezóny na vinařských stezkách

Novinky, Lenka Durďáková

Pokud máte rádi podzimní přírodu, jste příznivci cyklistiky a pěší turistiky či dobrého vína, přijeďte v sobotu 6. října na Masarykovo náměstí do Uherského Hradiště na 13. ročník tradičního uzavírání vinařských stezek. Cyklisté se mohou vydat na sedm tras, pro pěší budou připraveny trasy dvě.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Na kole vinohrady Uherskohradišťska

Článek

Všechny provedou nejrůznějšími zákoutími regionu, vinicemi, vinnými sklípky a zajímavými místy. A co účastníky na trasách čeká? Například návštěva tří vinařství, která měla svá vína mezi nejlépe ohodnocenými víny v soutěži TOP Víno Slovácka 2018 v Polešovicích, také návštěva Skanzenu Rochus či dalších památek lidového stavitelství v celém regionu podél tras. Na pohodové trase Za Moravú cyklisté navštíví památkové objekty hned dva – Muzeum v Huštěnovicích a Muzeum myslivců a pytláků v Babicích.

Občerstvit se cyklisté i pěší budou moci na většině zastávkových míst, vinaři i spolky si připravili místní speciality. Ve Starém Městě bude otevřen Jezuitský sklep na náměstí Velké Moravy, kde místní vinařský spolek pořádá Staroměstský den vína, ve Stříbrnicích cyklisté budou moci načerpat energii na zastávce u zvěřinového guláše, v Blatničce v Penzionu Víno Hruška u domácích buchet, ve Vlčnovských búdách tradiční chleba se sádlem, a ve Vinařství Medek v Sadech pak speciální cyklomenu.

Po návratu zpět do cíle vystoupí v odpoledním programu od 15.30 na Masarykově náměstí děti z folklorního souboru Hradišťánek II, doprovázet je bude cimbálová muzika Oskoruša z Uherského Hradiště. Proběhne losování tombol a tradiční vinný trh, kde bude možno zakoupit vína od vinařů z jednotlivých tras.

„Protože návštěva našeho regionu není jen o víně, vyšli jsme vstříc i pivařům a rozhodli se zařadit do programu i dvě „pivní“ zastávky. Obě jsou shodou okolností na trase regionem „Za Moravú“ a ti, kteří si tuto trasu vyberou, se mohou těšit na exkurzi v minipivovaru v Topolné a také na bohatý program v Jarošovském pivovaru, který zpřístupní své brány veřejnosti v rámci Jarošovského Oktoberfestu,” uvedl Ing. Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště a předseda správní rady Regionu Slovácko, který ve spolupráci s Městským informačním centrem tuto akci pořádá. 

V odpoledním programu od 15.30 na Masarykově náměstí vystoupí děti z folklorního souboru Hradišťánek II za doprovodu cimbálové muzika Oskoruša z Uh. Hradiště. Proběhne losování tombol a tradiční vinný trh, kde bude možno zakoupit vína od vinařů z jednotlivých tras.

Registrace na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti začnou v 8.30, starty jednotlivých stezek pak proběhnou od 9.40 do 10.00 hodin. Registrační poplatek je 50 Kč, děti a mládež do 15 let zdarma, součástí poplatku je registrační páska a brožura s rozpisem tras a mapkou.  

Na kole vinohrady Uherskohradišťska je součástí seriálu Krajem vína 2018, který zahrnuje 10 akcí, tato je spolufinancována městem Uherské Hradiště a Vinařským fondem.

Reklama

Výběr článků

Načítám