Hlavní obsah

Uhněte z cyklostezky do Huslíku za zvířátky

Novinky, Jan Řehounek

Jen pět minut z cyklostezky od soutoku Labe s Cidlinou leží Ekocentrum Huslík. Jeho součástí je záchranná stanice pro handicapované živočichy.

Foto: Jan Řehounek

Na Huslíku se setkáte s řadou dravců.

Článek

V areálu najdete voliéry s orlem mořským a sovami, uvidíte čápy černé i bílého, veverky, sovici sněžnou, jezevce, havrany, straky, kavky, sojky, krkavce, případně hravé nosály…, v bazénu vydru, v ohradách srnečky, ale pro potěchu dětí i kozy, králíky či krávu.

Na informačních panelech se seznámíte třeba se životem hmyzu, což je doplněno „hmyzím hotelem“. V nepřístupné části je karanténa, kde se odborní pracovníci starají o zvířátka, která se sem dostanou například po zranění.

Většina těchto živočichů je po vyléčení vrácena do volné přírody, ve voliérách zůstávají jen takoví, kteří by už v přírodě nebyli schopni přežít.

Stanice pro handicapované živočichy při základní organizaci Českého svazu ochránců přírody Polabí je jednou ze zakládajících stanic Národní sítě stanic ČR a garantuje péči o volně žijící živočichy v působnosti měst Kolín, Jičín, Poděbrady, Nymburk, Český Brod, Lysá nad Labem, Brandýs nad Labem, Mladá Boleslav a Mnichovo Hradiště.

Na Huslíku jsou rovněž pořádány různé vzdělávací akce, přednášky a exkurze pro širokou veřejnost, ale i pro mateřské a základní školy, při nichž návštěvníci poznávají, jak se o zraněné zvíře postarat a jak pokračuje jeho osud ve stanici eventuálně jeho návrat do volné přírody.

V loňském roce tady uspořádali 17 výukových přednášek, 60 výukových programů, 18 přednášek, 27 dalších akcí a 23 exkurzí pro veřejnost. Přednášek a výukových programů se zúčastnilo 2500 žáků, areál záchranné stanice navštívilo dalších 3500 návštěvníků. Přibližně s 15 000 zájemci se pracovníci ekocentra potkali při různých akcích pro veřejnost.

Kromě toho poskytují poradenskou činnost, konzultace k ochraně krajiny, živočichů a rostlin, tvoření naučných stezek, správnému zacházení s odpady, bydlení a domácnosti, eko-spotřebitelství apod.  

Reklama

Výběr článků

Načítám