Hlavní obsah

Uherský Brod má nové unikátní digitálním planetárium

Novinky, Elen Sladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uherskobrodské planetárium je umístěno v přízemí Domu kultury na Mariánském náměstí. Má kapacitu 25 osob. Zařízení bude sloužit široké veřejnosti, turistům a školám. Od provozu planetária si slibujeme výrazné zkvalitnění výuky astronomie na všech stupních škol.

Foto: Elen Sladká

Digitální planetárium najdete v Uherském Brodě v Domě kultury

Článek

Kopule planetária v Uherském Brodě o průměru 5 metrů je konstruovaná na bázi technologie podtlaku mezi obálkou kopule a vnitřní projekční plochou na bázi textilie. Rám kopule je z lehkých nosníků ukotvených do pevného prstence.

Planetárium obsahuje datový projektor s objektivem rybí oko s rozlišením 1200 x 1200 obrazových bodů. Počítač je vybaven speciálním softwarem simulátoru hvězdné oblohy Stelárium 360. Databáze počítače obsahuje katalog 600 000 hvězd.

V našem případě je nastaveno o něco více hvězd, než kolik jich vidíme pouhým okem, to je okolo 6000 hvězd, přístroj promítá také 88 souhvězdí severní a jižní oblohy. Planetárium dodala česká firma Nowatron Elektronik na základě výběrového řízení.  

Planetárium je nejdokonalejší zpodobnění hvězdné oblohy pomocí mechanických a optických prostředků. Zavedení digitálních technologii přineslo v poslední době převrat v konstrukci planetárii. Došlo k nahrazení mechanických součástí a projekčních možností planetária (promítání jednotlivých kosmických objektů, hvězd, planet Měsíce a Slunce bylo realizováno pomocí velkého počtu miniaturních projektorů) počítačovou modulací kosmických objektů a jejich pohybů. Digitální planetária nezobrazují hvězdy jako body, jako je tomu u optickomechanických přístrojů, ale jako nejmenší zobrazované části – čtvercové pixely.

Planetárium zobrazuje jednotlivé objekty vesmíru ze Země pozorované pouhým okem, a to Slunce, Měsíc, planety naší Sluneční soustavy, hvězdy a některé galaxie a mlhoviny. Simulátor hvězdné oblohy umožňuje ale také pozorovat i ty objekty, které pouhým okem nevidíme. Díky snímkům pořízenými dalekohledy a družicemi můžeme tak nahlédnou do světa mlhovin, galaxií jako i dalších objektů ve vesmíru.

Nové digitální planetárium ale bude ukazovat také pohyby kosmických těles na obloze i ve vesmíru. Tím rozumíme pohyby planet po obloze, denní a roční pohyb Slunce, sledování a změnu viditelnosti souhvězdí během roku, zatmění Slunce, Měsíce atd. Všechny popsané jevy je možno v planetáriu pozorovat pouhým okem, tak jako ve skutečnosti.

Fascinující je také možnost sledování pohyby kosmických objektů ve zrychleném sledu a tak přiblížit divákovi jak některé změny a jevy vznikají (například kličky planet). Planetárium ale umožňuje vidět i to, co běžný pozorovatel oblohy nemůže pozorovat, například průlet galaxií, výbuch supernovy, cestu k hranicím vesmíru, ale i k jeho počátkům...

Tyto popsané demonstrace je sice možno provést na obrazovce počítače, ale dokonalé iluze je možno docílit pouze prostřednictvím projekce na kulovou plochu, při které divák nabude představy, že sleduje 3 D projekci.

Otevírací doba je v úterý a čtvrtek od 16 do 18 hodin, v pátek od 17 do 19 hodin. V době školních prázdnin je navíc otevřeno i v neděli od 16 do 18 hodin. Pořad trvá zhruba 40 minut a je možné si prohlídku předem objednat na e-mailu: hvezdarna@ub.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám