Hlavní obsah

Údolí Nisy je plné překvapení

Novinky, Milan Turek

Vydat se na kole podél řeky Nisy je náročný výlet o 254 kilometrech. Navštívit Žitavu, Ostritz a Berzdorf o Velikonocích může však být zajímavým cestováním na trase z Liberce dlouhé sedmdesát kilometrů. Žitava nabízí půl stovky pamětihodností, klášter v Ostritz historii a Berzdorf zatopený důl.

Foto: Milan Turek

Cyklistické stezky lze pro in-line využít pouze ve cvýchodní části jezera

Článek

Zittau, kdysi dávno české město Žitava nabízí nahlédnutí do české historie, připomínané kostelem sv. Kříže, hřbitovem a řeznickou baštou, zbytkem hradeb, stavěných Přemyslem Otakarem II. Jsou slovanského původu a svědky příslušnosti k českému království. Německou je Žitava až ve dvacátém století.

K návštěvě města zve na osmnácti okruzích a to i do podzemí Informační centrum s velkou nabídkou prospektů i upomínkových předmětů. Nejcennějším pokladem Žitavy je od roku 1999 postní plátno - Žitavská bible, umístěné místo oltáře v kostele sv. Kříže. Zaujmout může park ve Weinau nebo v Pethau, kde je přírodní muzeum a nádherné jezero Olbersdorf.

Ostritz s klášterem Marienthal je dalším místem české historie, jeho založení je dílem královny Kunhuty a matky sv. Zdislavi Sybily, obě finančně stavbu podpořily. Současná abatyše ovládá sedm provozů  a dokázala se vypořádat s obrovskou povodní 9. srpna 2010. Většina budov je opravena, pouze kostel a restaurace jsou uzavřeny. Umožněna je návštěva biblické zahrady, provoz pily a velikonočním zážitkem budou nejen jezdci na koních, k zhlédnutí je obdivuhodná křížová cesta. V červnu pak klášter pořádá pouť.

Největším dobrodružstvím, zvláště pro mládež, může být návštěva berzdorfského Bagru a rozhledny nad jezerem. Z Ostritz k jezeru Berzdorf je dalších dvacet kilometrů a muzeum Bagr je hned u silnice. Jeho monstrózní výška a šíře pásů, obrovité lopaty jsou jen od pohledu udivující. Což teprve vystoupat s průvodcem na horní plošinu a rozhlédnout se k jezeru i třeba do Polska.

Poněkud obtížnější je návštěva rozhledny (vstupné 1 euro). Při pozorném sledování značek Golf a Aussichtsturm však to nemusí být problém. Zčásti napuštěné jezero je sice bez služeb, ale zato nabízí perfektní lesní cesty pro cyklisty a procházky po okolí. Pro otužilce nebude problém využít teplejší jarní počasí k vykoupání.

Vychutnat krásu údolí Nisy, poznat nové jezero a seznámit se s českou historií v Německu lze autem z Liberce za jediný den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám