Hlavní obsah

Uctí památku zaniklých obcí na Kadaňsku

Novinky, Václav Vlasák

V sobotu 26. dubna se bude vzpomínat na zaniklé obce na Kadaňsku. Jejich bývalí obyvatelé se proto sejdou v kulturním domě Střelnice v Kadani.

Foto: Václav Vlasák

Pokládání květin k památníku zaniklých obcí u Perštejna.

Článek

Přiblížil se další ročník setkání bývalých obyvatel zaniklých obcí na Kadaňsku a „starých“ Kadaňáků. Setkání se uskuteční v sobotu 26. dubna v kulturním domě Střelnice, který bude pro příchozí otevřen od 14.00 hodin. Slavnostní zahájení je plánováno v 15.00 hodin.

Účastníky setkání čeká nejen dobrá zábava s orchestrem Milana Baranijaka, ale hlavně se budou moci setkat se svými kamarády a zavzpomínat na to, jak se tenkrát před lety žilo v obcích, které z nejrůznějších důvodů zanikly. Proto k tradičnímu programu těchto setkání patří položení kytice u památníku zaniklých obcí u Perštejna za všechny účastníky. Pochopitelně i letos se vyhlásí nejstarší účastníci setkání.

A ještě připojujeme tradiční prosbu od pořadatelů. Kdyby se objevila nějaká „nová“ fotografie nebo jiný historický dokument doby, jejichž kopii by bylo možné zařadit do současného archivu, bude Cyril Hauptmann, předseda Klubu přátel města Kadaně, nálezci vděčný.

Od roku 1945 zaniklo v oblasti Kadaňska a Chomutovska 67 obcí. Hlavním důvodem jejich zániku byla rozsáhlá povrchová těžba hnědého uhlí, provoz tepelných elektráren a výstavba vodních děl. Další čtyři desítky lokalit zaniklo na Doupovsku, které patřily do bývalého okresu Kadaň, v důsledku zřízení vojenského výcvikového prostoru v roce 1953.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám