Hlavní obsah

Učňovské i studijní obory lákají na stipendia, kapesné - a především perspektivu

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stipendia, kapesné, a hlavně zájem zaměstnavatelů, to vše dělá atraktivními řadu učňovských i studijních oborů, které nabízí Střední škola železniční, technická a služeb v Šumperku. Žákům základních škol, jejich rodičům i široké veřejnosti je představila na Dni otevřených dveří.

Foto: Vladimíra Krejčí

Budoucí prodavačky umějí zboží krásně zabalit a také naaranžovat výlohu. Na Dni otevřených dveří nabízely vánoční perníčky, koláčky a další zboží.

Článek

Návštěvníci získali informace o dvou desítkách oborů. Dozvěděli se, kteří žáci mohou získat stipendium a jakou šanci na budoucí uplatnění mají. 

„Chystáme se otevřít učební obor elektromechanik pro zařízení a přístroje, o který je mezi zaměstnavateli mimořádný zájem. Ačkoliv první absolventi školu opustí až v roce 2019, firmy je už teď nedočkavě vyhlížejí,“ přiblížila ředitelka Irena Jonová. 

Učení je vhodné jak pro chlapce, tak pro dívky. „Důležitá je dobrá jemná motorika a pečlivost. Citlivé ženské ruce jsou pro tuto práci jako dělané, zaměstnavatelé je proto chtějí,“ vysvětlila Jonová. 

Absolventi získají obornou způsobilost v elektrotechnice podle vyhlášky 50. Za zvýhodněných finančních podmínek budou moci obdržet řidičský průkaz. Další novinkou, která zahájila na základě poptávky zaměstnavatelů už v letošním roce, je obor operátor skladování. V rámci studia se žáci naučí obsluhovat vysokozdvižný vozík, procvičí se v cizí řeči, aby mohli komunikovat se zahraničními klienty, a budou schopni vést skladovou administrativu. 

Zaměstnavatelé mají zájem také o obory mechanik-opravář kolejových vozidel, obráběč kovů, strojní mechanik, zedník či klempíř. Uplatnění naleznou i šikovní absolventi dřevozpracujících oborů. „Aktuálně jedna šumperská firma potřebuje několik truhlářů a nabízí mzdu od dvaceti do třiceti tisíc,“ informovala ředitelka. 

„Také prodavačky budou potřeba vždy a zaměstnavatelé dávají přednost těm kvalifikovaným. Připravujeme je co nejvšestranněji. Naši žáci letos obsadili první dvě místa v soutěži balení a aranžování v Odrách a také bodovali ve vědomostní soutěži v Ústí nad Labem,“ uvedla Vilma Johnová, vedoucí učitelka odborného výcviku. 

Krajské stipendium od 1500 do 2500 korun za pololetí a jednorázový příspěvek v obdobné výši za vyznamenání mohou získat žáci učebních oborů strojní mechanik, obráběč kovů, truhlář, tesař, klempíř, zedník, mechanik-opravář kolejových vozidel, elektrikář a zednické práce. Stipendium od 1500 do tří tisíc za pololetí obdrží studenti oborů strojírenství, stavebnictví i mechanik strojů a zařízení. Někteří mohou dostat i firemní stipendium. Další peníze si vydělají na praxi. 

„Šikovní žáci a žákyně oboru prodavač dostávají v hypermarketech ve třetím ročníku kapesné až dva tisíce měsíčně. Jedna z našich učnic letos obdržela ocenění Talent Olomouckého kraje s odměnou tři tisíce korun. Dalších pět tisíc získala na konci školního roku jako nejlepší žačka oboru,“ přiblížila Johnová. 

Den otevřených dveří vzbudil zaslouženou pozornost veřejnosti. „Přišla jsem se podívat s dcerou. Babička stojí o to, aby studovala, dceři by se však líbilo stát prodavačkou. Po třech letech získá výuční list, a pokud bude chtít, může pokračovat ve dvouletém studijním oboru a složit maturitu. Pak snad bude konečně spokojená i babička,“ usmívala se jedna z návštěvnic. 

Reklama

Výběr článků

Načítám