Hlavní obsah

Účastníci náročného závodu 24 hodin na kole vyrazili na trať

Novinky, Stanislava Dvořáková

Společnost Rozhoupej město Ústí nad Orlicí připravila na sobotu 2. července pro všechny odvážné vytrvalce již pátý ročník závodu 24 hodin na kole. Jako bonus malého výročí vedl peloton v úvodních kolech Jan Kulhavý, bratr olympijského vítěze v cross country z Londýna 2012.

Foto: Stanislava Dvořáková

První sobotu v červenci vyrazili tradičně vytrvalci na kolech na 24 hodinovou túru směřující k poznání sebe samého.

Článek

Zásluhou členů společnosti Rozhoupej město (Matouš Pořický je ve funkci ředitele závodu a Dalibor Adam se stará o zajištění technických a administrativních záležitosti) se město Ústí nad Orlicí stalo dějištěm prestižního vytrvalostního závodu 24 hodin na kole.

Prověřit si svou fyzickou i psychickou odolnost pravidelně využívají nejen sportovní nadšenci a vytrvalci z Ústí nad Orlicí a blízkého okolí, ale přijíždějí také z celé České republiky i ze Slovenska.

Na letošní start se tak ze vzdálených míst postavili cyklisté z Prahy, Hradce Králové, Liberce, Starého Bydžova, Příboru, Řevnice, Šumperka, Ostravy a tradiční účastníci Veteran cycling team JAKOOŽIVOT ze Zlína, Hranice na Moravě a Bystřice pod Hostýnem.

Vypsané disciplíny od minulého roku navíc rozšiřují koloběžkáři z Pardubic, Hostašova a Starých Jesenčan.

Mezi závodníky pak pořadatelé uvítali i cyklisty ze Slovenska v soutěži dvoučlenných družstev CT Šaláti, a to Petera Valka z Trnavy a Miroslava Krejčího z Bratislavy.

Přívětivé slunné ráno poskytlo možnost důkladné přípravy jak závodních "strojů" tak samotných závodníků.

Protože se závod koná popáté, což je takové malé výročí, bylo připraveno i malé jubilejní překvapení. Vedení pelotonu v úvodních kolech se ujal Jan Kulhavý, bratr Jaroslava Kulhavého olympijského vítěze v cross coutry z Londýna 2012. Od přihlášených závodníků se lišil výstrojí svého kola, které nemělo jen obyčejné galusky, ale pořádné pneumatiky.

Zároveň byl vystaven nový putovní pohár, protože bývalý za trojnásobné vítězství získal do trvalého vlastnictví Michal Kubišta z Dlouhé Třebové.

Při registraci také každý účastník obdržel informační brožurku o společnosti Rozhoupej město se seznamem účastníků a výsledky posledních závodů - a pro navození dobré pohody také s pohádkou o dlouhotřebovském čertíku Kopýtkovi.

Kdo by se však z přítomných borců čerta bál, když se nebojí ani hromu, ani blesků, ani přívalového deště, kdy bouřky podle předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu mají v odpoledních a nočních hodinách zasáhnout Pardubický kraj. Všichni jsou připraveni bojovat nejen sami se sebou, ale i s přírodou.

Poslední vystoupení pořadatelů s upozorněním na trať ukončila minuta ticha za Stanislava Umu, který v minulém roce ještě startoval v dvoučlenných družstvech.

Poté s přáním klidných 24 hodin a šťastného návratu do cíle v neděli 3. července v 10 hodin vyrazil početný peloton v čele s Janem Kulhavým na stanovený okruh o délce 9,2 kilometru.

Reklama

Výběr článků

Načítám