Hlavní obsah

U Tiché Orlice se odehrálo Valentýnské motání

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klub orientačního běhu v Ústí nad Orlicí vytyčil pro sportovní zájemce na sobotu 6. února trasu nočního netradičního zápolení s legendárním názvem Valentýnské motání.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vítězům 7.ročníku orientačního běhu "Valentýnské motání" pořadatelé závodu KOB Ústí nad Orlicí předali putovní poháry.

Článek

Na hromadný start netradičního zápolení se v sobotu u Sporthotelu Tichá Orlice postavilo 52 zájemců s představou užít si sportu i zábavy. V 18 hodin s potřebnými informacemi hlavního rozhodčího Pavla Procházky a mapou vyrazili do temného únorového večera na trasu s 15 kontrolami pro kategorii Elite 5-4-3-2-1 a pro kategorii Mladší elite 3-2-1.

Tento závod s podtextem valentýnského veselí je postaven na základě orientačního běhu. Jedná se o moderní sport v přírodě, kdy je třeba zvládnout co nejrychleji pohyb v terénu podle mapy na předem neznámé trati. Tempo si každý určuje sám, takže se jedná o ideální relaxaci pro dospělé nebo malé dobrodružství pro mladší účastníky.

Na předané mapě od startu vyznačeného trojúhelníčkem, jsou dále označeny kolečkem kontroly, kterými je třeba projít v číselně uvedeném pořadí, až po start s dvojitým kolečkem. Kontrolami jsou červenobílé látkové lampiony, kde je třeba kleštičkami označit ve sportovním průkazu průchod. Tratě jsou rozděleny pro různé věkové kategorie od desetiletých až po úctyhodné veterány a liší se délkou i náročností.

Protože se jedná o závod v přírodním prostředí, ideálním zázemím se stal Sporthotel Tichá Orlice, který je vzdálen od centra města Ústí nad Orlicí 1,5 km a v jehož těsném sousedství se nachází sportovní areál, cyklostezka a řeka Tichá Orlice. Našel se tak vhodný terén pro trasu závodu, která vedla městskou zástavbou, sportovním areálem, přes louky a lesíky a po břehu Tiché Orlice.

Protože pomyslným patronem závodu je sv. Valentýn, byl program nesen i v svátečním duchu. Po oražení příslušného počtu kontrol byl povinný návrat do prostoru startu, kde bylo připraveno malé občerstvení. Pro nezletilé účastníky a řidiče džus se sušenkou, pro dospělé muže pohárek ostřejšího moku a pro ženy lahodný dámský likér. I konec závodu byl poznamenán přípitkem, kdy časomíra se zastavila postavením prázdného pohárku na cílový stůl.

Po provedení kontroly správnosti označení sportovních průkazů a dosaženého času byly v salónku Sporthotelu vyhlášeny výsledky. I zde byly odměny pro vítěze v svátečním provedení, a to k putovním pohárům byla přidána láhev šampaňského, pro mládež v dětském složení. Tři nejlepší v každé kategorii obdrželi drobné ceny a všem byly předány upomínkové diplomy.

V slavnostním ukončení a napjaté atmosféře očekávání výsledků pak ředitel závodu Kamil Koblížek a hlavní rozhodčí Pavel Procházka vyhlásili vítěze a předali jim putovní poháry.

Z přítomných závodníků z Dobrušky, Rychnova nad Kněžnou, Vamberka, Žamberka, Chocně, Pardubic a místních v kategorii Mladší elite 4 chlapců a 6 dívek se vítězi stali sourozenci Vojtěch a Agáta Moskaovi ze Žamberka.

Z 19 žen Elite putovní pohár převzala Anna Kopecká z Pardubic a z 23 mužů kategorie Elite se držitelem putovního poháru již počtvrté stal Jan Fátor z Dobrušky.

Na rozloučenou bylo ještě provedeno losování pěti výherců vstupenek na sportovní ples konaný 19. února v sokolovně v Kerharticích.

Reklama

Výběr článků

Načítám