Hlavní obsah

U Kubatova pomníku na Zbudovských Blatech zněly modlitby i lidové písně

Novinky, Petr Pokorný

Modlitbou i tancem zavzpomínaly v sobotu 29. června obyvatelé a návštěvníci Zbudovských Blat na obhájce práv zdejších sedláků ve sporu s vrchností Jakuba Kubatu. Slavnosti, pojmenované po tomto odbojném rebelovi, byly součástí programu Oranžového roku Skupiny ČEZ v okolí Jaderné elektrárny Temelín.

Foto: Petr Pokorný

Kubatovy slavnosti 2019.

Článek

„O Kubatových činech a mučednické smrti se dodnes vedou v historických kruzích spory, my ale máme jasno. Pro nás Kubata žil a zemřel tak, jak popisuje legenda vniklá někdy v 19. století. Jeho odkaz nám má co říci i dnes,“ uvedl mimo jiné při zahájení slavností předseda Svazku obcí Blata a starosta Pištína Jaroslav Havel.

Kubata prostě patří ke Zbudovským Blatům stejně neodmyslitelně jako mlhy a selské baroko. „Slavnosti jsou jednou z tradičních a současně i nejvýznamnějších společenských akcí v celém okolí. Společně se zde setkají nejen obyvatelé mnoha okolních obcí, ale také, samozřejmě v menším měřítku, výletníci z celé republiky,“ poznamenal Miroslav Stulík, starosta Dívčic na Českobudějovicku, jichž je Zbudov místní částí.

Připomněl, že slavnosti podpořil vedle Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ také Jihočeský kraj, Svazek obcí Blata se sídlem v Pištíně a Místní akční skupina (MAS) Rozkvět. Mezi návštěvníky bylo možné potkat také například starostu nedalekého Sedlce Jaroslava Houbu či starostu Nákří Miloslava Jodla.

„Fungujeme jako přátelé a sousedé. Navštěvujeme se navzájem. Například před čtrnácti dny jsme se na pozvání Dříteňských zúčastnili rekonstrukce bitvy u Záblatí. Díky mnoha obecním aktivitám v rámci Oranžového roku se potkáváme poměrně často,“ doplnil Jodl.

Kubatovy slavnosti odstartovaly v sobotu ve 13 hodin průvodem, který vyrazil ze zbudovské návsi k pomníku vzdálenému zhruba dva kilometry. Zde následovala bohoslužba, již celebroval administrátor Římskokatolické farnosti Bílá Hůrka Pater Štefan Ján Nemec, a položení věnců k soše Jakuba Kubaty u příležitosti 115. výročí jejího odhalení. V kulturním programu, který před půlnocí završila diskotéka, se návštěvníkům představila dechová kapela Netolička, taneční soubory Doudlebánek, Danceline, Pištínské baletky a obec Baráčníků z Pištína.

O co vlastně na Blatech kdysi šlo? To přesně nikdo neví. Zbudovská blata údajně daroval král Vladislav Petrovi z Rožmberka a stvrdil to listinou v roce 1509. Petr z Rožmberka je předal do volného užívání svým poddaným a sedláci tak mohli na Blatech svobodně pást dobytek, vyžínat trávu a sušit seno. Když ale hlubocké panství přešlo do rukou Adama z Hradce, začal nový pán sedlákům jejich práva upírat.

Zvedla se vlna odporu a jeho vůdcem se stal zbudovský rychtář Jakub Kubata. Po potlačení vzpoury byl Kubata na břehu Soudného, dnes Bezdrevského potoka v dubnu 1581 popraven stětím. Odtud známé rčení: „Kubata dal hlavu za Blata“. Podle některých historiků však nezemřel, podle jiných se nejmenoval Jakub a podle dalších dokonce ani neexistoval.

Nicméně v roce 1904 za účasti více než 30 tisíc lidí byl nedaleko Zbudova, kousek od místa Kubatovi popravy, odhalen jeho pomník, který každoročně k tomuto jubileu navštěvovaly davy lidí. V 90. letech minulého století byla tradice zbudovských Kubatových slavností znovu obnovena. V roce 2008 prošel pomník rekonstrukcí a o jeho údržbu pečuje obec Dívčice.

Reklama

Výběr článků

Načítám