Hlavní obsah

U Kosího potoka jsou nové tabule

Novinky, Martina Sihelská

Kosí potok v údolí od černošínských serpentin je stálým turistickým cílem. Svou krásnou krajinou láká každoročně stovky turistů. Letos zde vznikly i nové tabule, naučná stezka se tak dočkala rekonstrukce, která jí přidala na zajímavosti.

Foto: Martina Sihelská

Z květnové vycházky kolem Kosího potoka.

Článek

„Kdysi, asi tak před patnácti lety, jsme tu občas pořádali různé výlety. Časem to opadlo, ale po domluvě s dalšími úřady jsme se rozhodli naučnou stezku obnovit. Pomohla nám k tomu dotace z Plzeňského kraje. Stezka má celkem třináct zastavení, tabule krásně ilustrovala Tereza Šedivá,“ uvedl zastupitel Černošína Pavel Filipčík, který pak vedl skupinu spolu s Miroslavou Válovou a Kamilou Jůzlovou. Tři skupiny tak vycházely ze tří míst, od serpentin, od Caltova a z Olbramova.

V sobotu se na osmikilometrovou trasu vydalo téměř šedesát zájemců. Díky informacím z nových tabulí se dozvěděli mnohé, například, jaká je zde fauna, živočichové, ale také i něco z historie tamních mlýnů. Krátkou a poučnou přednáškou přispěl také Jiří Sladký z plzeňské AOPK, který hlavně upozornil na dobu, kdy začínají kvést chráněné vstavače. Právě u vstavačové louky bylo i připraveno občerstvení.

Na vycházku se vydali jak dospělí, tak děti, i několik čtyřnohých přátel. „Jdeme s naší babičkou, chceme se projít. Stejně ani nemohu na počítač, když je hezky, navíc bych chtěla vidět soutok Kosího a Kořenského potoka. A roste tu hodně krásných květin,“ usmívala se devítiletá Anička Grzybová z Třebele v doprovodu kamarádky Terezie Plevkové z Tachova.

Naučná stezka vede od Caltova až pod Třebel a na jejím znovuzrození se podílely obce Olbramov, Lestkov a Černošín ve spolupráci s Plzeňským krajem a Mikroregionem Konstantinolázeňsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám