Hlavní obsah

Týnišťský big band vzpomínal na velké osobnosti naší hudební scény a posluchači se nemohli nabažit

Novinky, Dana Ehlová

Podobně jako filmovo-hudební fanoušci berou nyní při projekci snímku Bohemian Rhapsody útokem česká kina a lámou rekordy v návštěvnosti, vykoupí už několik let fanoušci Mladého týnišťského big bandu vstupenky na dva novoroční koncerty vždy vzápětí poté, co se dostanou do předprodeje.

Foto: Jura Tros (Mtbb archiv)

Mladý týnišťský big band. Vzpomínka na rok 2018.

Článek

Zájem je tak obrovský, že kapela musí připravit přístavky všude, kde se v Kulturním domě v Týništi nad Orlicí dá. K řadám očíslovaným přibudou řady "opísmenkované" a další židle na stupních hlediště. Přesto se na některé příznivce nedostane.

Přesně tak tomu bylo i v případě letošního novoročního koncertu (vlastně dvou koncertů), které se konaly v neděli 6. ledna a nesly název Vzpomínky nám zůstanou...

Téma hned na úvod objasnil kapelník Pavel Plašil: „Tradiční novoroční koncert jsme pojali netradičně. Rozhodli jsme se, že uděláme vám i sobě radost tentokrát bez hostů, i když oni tady vlastně budou.”

Dále ještě dodal: „Dnešní novoroční koncert bude zahrnovat skladby, které jsme hráli, a písně, které s námi zpívaly velké osobnosti. Udělali jsme revizi v naší historii a skladby a písně, které kdysi zazněly v podání známých osobností, vám dnes zahrajeme sami.”

Ve vzpomínkovém duchu zvolil big band i novoroční garderobiéru. Ta se stala retro přehlídkou ošacení, tzn. od bílých košil s kravatami, s nimiž vystupoval v začátcích, až po modely z první republiky, které použili dámy a pánové v orchestru právě před rokem.        

Na úvod zazněly písně brněnského zpěváka Ladi Kerndla, jedné z prvních hvězd, která s Mtbb vystupovala a objevila se i na prvním CD z roku 2002. 

Z Moravy pocházel také Mojmír Bártek, první z instrumentálních sólistů, s nimiž tato kapela spolupracovala. Ten čtyřicet let působil jako sólista, aranžér a skladatel v orchestru Gustava Broma.

Pak se vzpomínalo na opravdovou dámu swingu a jazzu Vlastu Průchovou, neboť týnišťský orchestr byl jedním z mála big bandů, s kterými si (ráda a s chutí) zazpívala.

Na druhém CD kapely z roku 2011 si písničku „střihl“ i Ondřej Ruml, a tak mimo jiné zazněla Georgia on My Mind v podání Michala Procházky.

Po Rumlovi přišel na řadu trumpetista, zpěvák a skladatel Jaromír Hnilička, který byl v Týništi několikrát (naposled v lednu 2016) a členové ho znají i jako pedagoga z letní jazzové díly ve Frýdlantu. Legendární Pastýřská zimní romance se sólem Bohouška Ptáčka sklidila mimořádný aplaus.

V rámci swingového festivalu Jardy Marčíka tento big band doprovázel také Dashu a Jana Smigmatora, z jejichž repertoáru zazněl třeba song The Lady is a Tramp.

Koncert pokračoval vzpomínkou na Jitku Zelenkovou, mimo jiné písní Mít svůj kout, zpěvačka Tereza Myšáková se blýskla písní Jsi můj pán, kterou v muzikálu Drákula i v Týništi zpívala Leona Machálková.

V programu nemohl chybět také Felix Slováček - jeho umění se ve skladbě Speak softly Love určitě přiblížila Eliška Milá. Kapela nezapomněla ani na Karla Hálu a výběr osobností české hudební scény, jejichž skladby se na Tři krále v Týništi hrály, zakončil pomyslně Martin Chodúr.

A závěr? Příznivci děkovali kapele, kapelníkovi a moderátorovi večera Pavlu Plašilovi, sólistům a samozřejmě zpěvákům Tereze Myšákové i Michalu Procházkovi nejen velkým potleskem vestoje, ale i na sociálních sítích: „Úžasný zážitek…děkujeme,“ napsala třeba Zdenička Petrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám