Hlavní obsah

Týden osvěty rakoviny hlavy a krku vyzývá: Včasná diagnóza zachraňuje životy

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kašel, chrapot, porucha polykání či bolestivé polykání, výrazný zápach z úst, krev ve slinách nebo jednostranná nosní neprůchodnost, to vše jsou příklady příznaků rakoviny hlavy a krku. Pokud některý z nich trvá déle než tři týdny, je třeba co nejdříve vyhledat ORL specialistu.

Článek

S touto výzvou přichází i letošní Týden osvěty rakoviny hlavy a krku, který se koná ve dnech 22. až 27. září. Cílí především na zvýšení informovanosti pacientů o tomto zákeřném onkologickém onemocnění a na jejich zodpovědnost vůči vlastnímu zdraví.

Lékaři kladou především důraz na vzdělávání o prevenci, na pochopení závažnosti příznaků onemocnění ze strany pacientů i praktických lékařů, které by mělo vést k včasné diagnostice nádorů především v oblasti hltanu, ústní dutiny, hrtanu, slinných žláz, nosu a vedlejších nosních dutin.

Příznaky nádorů horních cest dýchacích a polykacích mohou být nenápadné a často jsou podobné příznakům jiných méně závažných onemocnění. Nádor se může projevit bolestí v krku, obtížným polykáním, příměsí krve ve slinách, chrapotem, kašlem, neprůchodností nosu zejména jednostrannou.

Někdy pacient sám zpozoruje vřed nebo povlak na sliznici dutiny ústní nebo jazyka. Pokud některý z příznaků přetrvává po 3 týdny nebo nereaguje na běžnou léčbu, měl by praktický lékař poslat pacienta na specializované ORL vyšetření. Včasná diagnostika a doporučení k odborníkovi mohou jednoznačně zlepšit šance pacientů na přežití.

Rizikové faktory tohoto velmi vážného onemocnění jsou tři: alkohol, kouření a lidský papillomavirus, označovaný jako HPV. Je zcela bez pochyb, že kuřáci mají vyšší riziko vzniku rakoviny hlavy a krku než nekuřáci.

„V poslední době počet nových případů nádorů souvisejících s humánními papillomaviry (HPV) prudce narůstá. Jde o stejný virus, který se podílí na vzniku karcinomu hrdla děložního. Infekce HPV je považována za nejčastěji sexuálně přenosnou infekci vůbec,“ připomíná prof. MUDr. Jan Klozar, CSc., z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FN v Motole.

Skladba nádorů hlavy a krku se díky omezování konzumace tabáku a šíření viru HPV mění. Výrazně přibývá nádorů ústní části hltanu, především patrových mandlí, které jsou dnes již z přibližně 80 procent způsobeny viry. Mění se i profil pacientů. Zatímco dříve šlo většinou o těžké kuřáky a často alkoholiky, s velkým podílem lidí žijících na okraji společnosti, dnes výrazně přibývá nekuřáků a lidí z vyšších sociálních vrstev.

„Většina karcinomů hlavy a krku v ORL oblasti je diagnostikována až v pokročilém stadiu onemocnění. Příznaky probíhají dlouho skrytě anebo mohou být zaměněny s běžnou infekcí dýchacích cest. Zvýšený dohled by měl být dodržován u rizikové populace kuřáků alkoholiků. Vodítkem ke správné diagnóze může být i rychlý úbytek váhy, který často provází nádorová onemocnění a sníženého příjmu stravy,“ vysvětluje MUDr. Jana Neuwirthová, z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, FN u sv. Anny v Brně.

I přes pokroky v diagnostice a léčbě je většina těchto nádorů diagnostikována až v pokročilém stadiu onemocnění. Pětileté přežití se pak pohybuje pouze mezi 30 až 50 procenty. Záchyt časných stadií nádorů hlavy a krku má tak zásadní význam pro prognózu a přežití pacienta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám