Hlavní obsah

Tvůrčí dílny, které pořádá pavilon skla, už mají věhlas. Určitě se sem vrátíme, říká návštěvnice

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skleněná velikonoční vajíčka – tak se jmenovala tvůrčí dílna, která proběhla 13. a 14. dubna v klatovském pavilonu skla PASK. Na akci zavítaly stovky lidí. Přišli si vytvořit vlastní originální dekor na skleněná kuřátka, vajíčka a kytičky, aby měli na Velikonoce tu nejkrásnější velikonoční ozdobu.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na tvůrčí dílnu Skleněná velikonoční vajíčka do Pavilonu skla zavítal i devítiletý Boris Král z Plzně společně se svým bratrem Adamem a maminkou

Článek

Šikovné lektorky odborně vedou

„Spolupracuji s kurátorkou PASKu Jitkou Lněničkovou a ta vymýšlí pořád něco nového. Takže letos jsme vymyslely zdobení skleněných ozdob, které jsme si nechaly vytvořit speciálně pro tento účel v Železném Brodě. Máme skleněné polotovary závěsných vajíček a kuřátek a také skleněné dekorace k zapíchnutí – kuřátka, zajíčky a květiny. Zdobit je možné malováním barvami na sklo a sypáním barevnými písky. A já tady ještě předvádím techniku drátkování, kdy z drátků tvoříme vajíčka a kdo si troufá, může si udělat i ptáčka," popsala lektorka tvůrčí dílny Ing. Dana Haviarová.

Drátkování je velmi stará technika. „Černé drátky, které máme k dispozici, jsou opravdu dráty, které používali dráteníci na spravování nádob a pak tady máme ještě takové parádnější „zlaté" drátky, které se dnes používají pro výtvarné techniky. Ze silnějšího drátku si v ruce stočíte potřebný tvar, potom si vezmete slabší drátek a pomocí jeho přimotáváte k obvodu korálky a vytváříte ozdobu na vajíčko. Mám velkou radost, že se už lidé na naše tvůrčí dílny naučili chodit. A chodí opakovaně. A protože se i tahle jarní dílna osvědčila, počítám, že paní doktorka Lněničková vymyslí zase další akci,” dodala s úsměvem Dana Haviarová.

Všichni se mohou výtvarně vyřádit

Jednou z pomocných lektorek byla i Sára Köhnleinová (19 let), která studuje na klatovském Gymnáziu. „Já vlastně nejsem nějaký výtvarník, ale zajímá mne umění a mám kamarádku, která v pavilonu skla prováděla a také tady pomáhá s těmito tvůrčími dílnami. Takže já jsem tady dnes poprvé vlastně přes kamarádku, a také proto, že práce s dětmi mne baví!

Na dnešním jarním tvoření se mi moc líbí. Líbí se mi, že děti si něco zkusí, zabaví se, a líbí se mi ty nápady, které sem přivedou návštěvníky, kteří by třeba ani do PASKu nezavítali. Jsou tady krásné reprezentativní prostory, úplně skvělá atmosféra a je super, že se v Klatovech takové tvůrčí dílny dělají. Všichni se tady mohou výtvarně vyřádit – děti, jejich rodiče i prarodiče. Z jarního tvoření si i já budu odnášet skvělé zážitky,” popsala sympatická Sára.

Z malých kluků se stali kreativní umělci

Na akci zavítali i devítiletí bratři Boris a Adam Královi z Plzně. „Přišli jsme si sem namalovat velikonoční ozdoby společně s maminkou. Moc se nám tady líbí. Já jsem si namaloval zajíčka a kuřátko a můj bratr si namaloval vajíčko a kytičku. S prací nám pomáhala naše maminka. Domů si budeme odnášet hezké velikonoční ozdoby, které si zapíchneme do květináče. Dnešní den jsme si s mým bráchou vážně užili,” řekl Boris Král. 

„O akci jsem se dozvěděla od kamarádky, která žila v Klatovech a přestěhovala se do Plzně, takže pověst o této tradici je rozšířená i v Plzni. V Pavilonu skla jsme úplně poprvé. Dýchl na nás moderností a kontrastem budov. Je moc fajn, že PASK dělá tyhle tvůrčí dílny. Slyšela jsem i o vánočním tvoření, že má velký věhlas, takže určitě se sem zase vrátíme. Jsme mile překvapeni i příjemným personálem,” dodala maminka chlapců, Dana Králová.

Reklama

Výběr článků

Načítám