Hlavní obsah

Tvůrčí dílna Skleněná velikonoční vajíčka přilákala do Pavilonu skla v Klatovech stovky lidí

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

O víkendu před velikonočními svátky 13. a 14. dubna se v Pavilonu skla konala další z oblíbených tvůrčích dílen – Skleněná velikonoční vajíčka. Během dvou dnů pavilon navštívily stovky zájemců, kteří si přišli vyrobit originální velikonoční dekorace. S lektorkou Marií Kubalíkovou přinášíme rozhovor.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Tvůrčí dílna Skleněná velikonoční vajíčka - uprostřed vzadu lektorka Marie Kubalíková, vpravo pomocná lektorka Soňa Kohnleinová z gymnázia Klatovy

Článek

Pro další z oblíbených tvůrčích dílen v Pavilonu skla, která se tentokrát nese v jarním a velikonočním duchu, jste připravili naprostou novinku...

Máte pravdu. Nemáme tady jenom vajíčka. V Železném Brodu jsme si nechali zhotovit speciálně pro tuto akci různé skleněné polotovary závěsných vajíček a kuřátek. To domluvila naše paní kurátorka Jitka Lněničková. Vedle závěsných vajíček a kuřátek to jsou také skleněné dekorace k zapíchnutí třeba do zeleného osení – kuřátka, zajíčci a květiny. Takže máme tady celkem pět druhů různých ozdob, které se dají použít na Velikonoce. Vycházeli jsme z barev, které mají Velikonoce rády. A zdobit je možné malováním barvami na sklo a sypáním jasně barevnými písky. Dbáme na to, aby na skleněných figurkách vždy bylo vidět kousek skla, aby to děti nenatřely celé. Techniky se dají i různě kombinovat, takže každý si u nás může vlastnoručně vyrobit naprosto originální velikonoční dekoraci pro nadcházející sváteční dny.

Máte zde i techniku drátkování. Kdo tuhle zajímavou starou techniku učí?

Vedle zdobení skleněných polotovarů tu dnes pracujeme i s drátky a korálky; máme připravené vzory vajíček nebo ptáčků a také spoustu barevných korálků různých tvarů. S technikou drátkování zájemcům pomáhá Ing. Dana Haviarová. Drátkování navíc kombinujeme s korálky. Takže máme dva druhy drátků, z toho silnějšího uděláme tvar a tenčím drátkem omotáváme ty tlustší drátky a děláme různé další kreace zase z korálků.

Jaký je z vašeho pohledu zájem o tohle jarní malování na sklo, které děláte úplně poprvé?

O jarní malování je velký zájem. Začali jsme v sobotu v deset hodin a teď, kolem třinácté hodiny, už k nám zavítala více než stovka lidí. Takže návštěvnost je skvělá! Hlavně chodí rodiče s dětmi, rodiče dětem radí, někdy dobře, někdy ne, ale všichni se do jarního tvoření zapojují. Ale bez pomoci našich lektorek by to nešlo. Máme tady tři šikovné slečny, které jsou z klatovské ZUŠky a gymnázia, a děvčata nám tady jako pomocné lektorky pomáhají. Ráno jsme si řekly, o co u jarního tvoření jde, na co mají dávat pozor, s čím mají pomáhat dětem a rodičům, a tak to jde u každého dalšího zájemce dál.

O kterou techniku je z vašeho pohledu lektorky největší zájem?

Největší zájem je jednak o techniku malování a jednak o techniku pískování, protože pořídit si ty písečky a pak to doma dělat, není tak jednoduché. Potom také děti hodně zajímá i technika drátkování pod vedením Dany Haviarové. Tahle stará technika se jim také moc líbí, protože to je zase pro ty nejmenší děti báječné na jemnou motoriku a než jim uschnou skleněné ozdoby, mohou si zase vyhrát v těch drátcích.

Myslíte si, že se z této tvůrčí dílny, která se nese v jarním a velikonočním duchu, stane tradice?

Já myslím, že ano. Tradice už je, že si lidé zamlouvají dopředu, co by chtěli v PASKu dělat a už si zamlouvají i ty tvary, které by chtěli zdobit. Musím se pochlubit, že my už máme zájemce a stálé návštěvníky, kteří k nám chodí tvořit, takže klatovský PASK pořád žije.

Reklama

Výběr článků

Načítám