Hlavní obsah

Tvrdý Jesenický tvrďák 2011 prověřil čtyři desítky závodníků a závodnic

Novinky, Josef Zajíc

Z pátku 27. na sobotu 28. května se vydalo 6 žen a 32 mužů na jeden z nejtěžších závodů světa, který všem zúčastněným prověřil jejich síly, vytrvalost, rychlost, obratnost i charakter.

Foto: Josef Zajíc

Pátek 27. května 2011 22, 45 hodin . Noční orientační běh.

Článek

Oficiální název závodu zní eXtrememan Jeseníky - M ČR jednotlivců - Jesenický tvrďák 2011. Hlavním pořadatelem závodu je Česká asociace extrémních sportů. Technické provedení si na sebe letos vzali, pod vedením Marka Hájka, SK SP Kylešovice, SK Opava NET a K1 limit.

Organizačně velmi náročný závod klapal jako hodinky podle rozpisu a pokynů, které závodníci dostávali. Byli rozděleni na kategorie muži do 40 let, nad 40 let a ženy. Centrum závodu bylo v Nové Vsi u Rýmařova na stadionku běžeckých lyžařských tratí. Závodnici museli v průběhu trvání závodu absolvovat celkem 15 náročných a rozdílných disciplín.

V pátek 27. května ve 22.30 vyběhli za trvalého deště závodníci na svoji první disciplínu - noční orientační běh. To vše za přítomnosti České televize Ostrava, která chystá reportáž.

Sobota 28.5., zataženo, déšť. Na stadionku v 5 hodin ráno vybíhají závodníci  na další disciplínu - běh do vrchu. Mezi nimi je horolezec Libor Uher, který jako druhý Čech vylezl na nejtěžší horu světa, 8611 metrů vysokou K2.

Mezitím už je na programu atraktivní disciplína pro diváky a kamery - canionink. Běží se do kopce náročný úsek v horské řece přes kameny a balvany a proti prudce tekoucímu proudu vodního živlu. Závodníci pokračovali dále až na Ovčárnu. Převlékli se a vyjížděli na kole horskou prémii na Praděd. V té době byl viditelný jen z blízka.

Pokračovali dále do Břidličné, kde je čekalo plavání 1500 metrů v bazénu (ženy a veteráni 800 m) a ještě letní biatlon. Na kolech pak pokračovali na přehradu Slezská harta. Přesedli do kajaku a absolvovali 16 km. Zde už bylo patrné, že síly docházely.

Následovaly disciplíny bouldering, lezení po cvičné stěně, absolvování části tratě v lanovém centru, ON-LINE brusle, horský orientační běh, MTBO a  ještě 15 km MTB. A byl tu konec. Cíl v centru závodu. Pršelo i v 18 hodin, kdy Marek Hájek závod vyhodnocoval. Nejlepším všichni tleskali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám