Hlavní obsah

Tvořivé dílny doprovázejí exponáty Náprstkova muzea asijských kultur

Novinky, Stanislava Dvořáková

V Městském muzeu v Ústí nad Orlicí si lze prohlédnout zapůjčené exponáty Národního muzea japonského umění v Praze ze sbírek Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur v rámci výstavy Gejša a Samuraj.

Foto: Stanislava Dvořáková

Návštěvníky uvítá velký obraz samuraje s ukázkami jeho výzbroje.

Článek

Jméno Japonsko znamená země vycházejícího slunce - jeho historie osídlení začíná přibližně před 500 tisíci lety. Dálný východ, jiná kultura, odlišné tradice, to všechno nabídne návštěva muzea s ojedinělými exponáty. I když Japonsko má bohatou historii, výstava si všímá období známých postav samuraje a gejši.

Na nástěnných nápisech jsou uvedena pravidla chování ve společnosti, kde základem byla oddanost a čest. Samurajové jsou k odvaze cvičeni od útlého věku a zmínka je i o tradiční seppuce (hanlivě harakiri).

K nejdůležitější výzbroji patří samurajský meč lehce šavlovitého tvaru. Kromě vystavené další výzbroje, je představena ukázka oblečení, které určovalo postavení nositele a jeho moc. Typickými prvky jsou kimona, většinou z hedvábí v šedé nebo hnědé barvě, obuv představovaly sandály, dřeváky nebo boty z medvědí kůže. Účesem byl tradiční uzel.

Samuraj musel zároveň ovládat čajový obřad, tvorbu ikebany, skládání básní a kaligrafii. Hlavní však bylo bojové umění, kdy dodnes přetrvala  sportovní varianta kendó a džudó.

V dalším sále se návštěvník seznámí s posláním gejši. Jednalo se o elegantní, příjemnou a inteligentní ženu, která měla za úkol jako profesionální společnice bavit muže. Navíc musela umět hrát na tradiční strunný nástroj šamizen, připravovat čaj a tančit.

Opět obrazy doprovází řada předmětů, od japonských jídelních souprav   až po různé klasické ozdoby a součásti kosmetiky a oděvů gejš. 

Stručný výčet nenahradí osobní prohlídku zajímavých exponátů této nevšední výstavy. Přesto za upomínku ještě stojí japonské umění krasopisu - kaligrafie. Zahrbuje nápisy, ručně psané dopisy i výtvarné umění. Význam tohoto dárku spočívá v projevu nejvyšší úcty.

Za účelem bližšího seznámení a pochopení tohoto odlišného pohledu na umění a jeho zobrazení v současné době připravilo Městské muzeum pro děti v měsíci květnu k výstavě Gejša a Samuraj tvořivé dílny. Zájemci si budou moci vyzkoušet tvorbu vlastní kaligrafie, namalování japonského obrázku rozfoukávanou tuší s pomocí koláže a tvorbu masky gejši nebo samuraje.

Výstava bude otevřena do 16. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám