Hlavní obsah

Turnovské vánoční trhy letos slavily patnáctiny

Novinky, Luděk Mucha

Ve dnech 13. až 15. prosince se v Turnově konal již patnáctý ročník tradičních vánočních trhů.

Foto: Luděk Mucha

Turnovem procházeli andělé na chůdách v podání herců jihočeského divadla Studna.

Článek

Ačkoliv počasí tomu nenasvědčuje, máme za sebou třetí adventní neděli a Vánoce jsou takřka za dveřmi. Předvánoční atmosféra zavládla uplynulý víkend i v srdci Českého ráje - v Turnově. Již popatnácté se zde konaly tradiční vánoční trhy.

Oproti minulým ročníkům byly prodejní stánky rozmístěny jen na jedné polovině náměstí a v přilehlé Skálově ulici. Důvodem této změny byla snaha omezit zvýšený pohyb návštěvníků přes frekventovanou komunikaci, vedoucí středem turnovského náměstí.

Prodejci nabízeli rozmanitý sortiment výrobků z keramiky, dřeva, skla, kůže a jiných materiálů, samozřejmě nechyběly vánoční ozdoby, cukroví a další předměty, související s příchodem Vánoc. Zastoupeny byly i turnovské školy, v jejichž stáncích sami žáci nabízeli vlastnoruční výrobky.

Za pozornost rozhodně stála prezentace prací Sdružení pro péči o duševně nemocné a zdravotně postižené Fokus a Centra denních služeb pro osoby s mentálním postižením a autismem Slunce všem. V rukodělné dílně turnovského muzea si děti mohly vyzkoušet výrobu dřevěných hraček.

Kulturní doprovodný program se odehrával na venkovním pódiu ve Skálově ulici a v galerii Muzea Českého ráje. Nabídka byla opravdu bohatá a žánrově různorodá.

Mimo jiné vystoupil i finalista letošní soutěže Superstar, turnovský rodák Jaro Smejkal. V neděli uchvátil všechny přítomné svým hlasem nevidomý zpěvák Radek Žalud, nazývaný právem český Anrea Bocelli. Irskou a skotskou hudbu nabídla jablonecká skupina Alastair. Samozřejmě nechyběly vánoční koledy, se kterými se představily dětské pěvecké sbory, turnovští skauti, nebo folklórní soubor Šafrán z Jablonce nad Nisou.

Pestrý program patnáctých vánočních trhů byl zakončen třetím adventním koncertem v turnovském kostele svatého Mikuláše.

Reklama

Výběr článků

Načítám