Hlavní obsah

Turnaj v nohejbalu ovládli hráči staré gardy Baníku Habartov

Novinky, Aleš Plevka

Jubilejní 10. ročník prázdninového klání nohejbalových trojic proběhl v sobotu 7. července na hřišti s umělým povrchem u Základní školy Habartov. Do boje o první příčku se nakonec přihlásila šestice týmů, která si to systémem hry každý s každým rozdala na tři vítězné sety hrané do deseti bodů.

Foto: Aleš Plevka

Zahájení 10. ročníku nohejbalového turnaje se ujali starosta města Ing. Petr Janura a hlavní organizátor akce Honza Rod.

Článek

Od okamžiku náhodného rozhovoru dvou kamarádů - Davida Hrabala a Honzy Roda, kdy prvně jmenovaný toho druhého požádal, zdali by nemohl, když už ve městě stejně leccos organizuje, uspořádat něco také i pro něj, tak uplynulo dlouhých deset let. Slovo dalo slovo a výběr tehdy padl na oblíbený český sport, kterým nohejbal beze sporu je a který může hrát téměř každý. A přestože byl tento turnaj takříkajíc ušit Davidu Hrabalovi na míru, kýženého vítězství se v něm za celých deset let jeho existence nedočkal.

To je z Davidova pohledu však jen jedinou vadou na kráse jinak oblíbené a pečlivě zorganizované akce. Té letos navíc vskutku přálo ideální počasí, které přineslo teploty pár stupňů nad dvacítku, slunečno a slabý vítr.

V deset hodin tak již všichni zainteresovaní sportovci mohli nerušeně naslouchat krátké úvodní řeči hlavního organizátora Honzy Roda, kterého posléze u mikrofonu vystřídal i starosta města Ing. Petr Janura, který všem popřál fair play hru a skvělou zábavu.

Několik minut po desáté hodině se tak mohlo jít na věc, neboť vše potřebné včetně tabulky a rozpisu utkání, hřišť, zázemí pro hráče a stánku s občerstvením bylo připraveno členy klubu již během pátečního  podvečera. 

Vše fungovalo tak, jak má, a tak není divu, že výsledky odehraných zápasů utěšeně zaplňovaly volná políčka v připravené tabulce. K dispozici byla totiž dvě hřiště, na kterých se hrálo de facto nepřetržitě.

Turnaj přilákal i pár desítek diváků, z nichž někteří chvíli a jiní déle sledovali, kterak se hráči vyrovnávají s nástrahami neobvyklého povrchu či s umem svých soupeřů.

Nutno podotknout, že to, co umělá tráva přinášela v negativu na nevyzpytatelnosti odskoků míče, vracela na možnosti doslova se do kopu položit beztoho, aniž by hrozilo větší riziko úrazu, neboť nohejbalisté v takovém případě dopadali do měkkého. A tak byly k vidění i smeče z výskoku, složité kopy přes hlavu, krkolomné hlavičky a podobné ne příliš standardní obranné i útočné zásahy.

Po 4 hodinách byla všechna naplánovaná klání u konce. Sečtení výsledků bylo dílem několika minut, a tak se vcelku záhy mohlo přistoupit k vyhlášení těch nejlepších. Toho se opět ujal Honza Rod, který toto provedl svým osobitým způsobem, kdy každé pořadí a každý tým i obšírněji okomentoval.

Až minitabulka musela rozhodnout o konečném vítězi, neboť hned tři družstva měla shodný počet 12 bodů. Jejich vzájemné porovnání nakonec stanovilo, že bronz bude náležet pořádajícímu týmu ASK Rád, stříbrnou příčku obsadí favorizovaní Kotelníci a nečekaným, ale naprosto zaslouženým vítězem 10. ročníku se stali hráči staré gardy Baníku Habartov. Všechny mančafty se mohly těšit z poháru a z něčeho ostřejšího do žaludku.

Je otázkou, jestli turnaj napíše i své 11. pokračování, neboť některé tradiční týmy avizovaly, že tento rok se ho účastní naposledy, a také organizátorský tým se po těch letech cítí již poněkud unaven. Nicméně v závěru hodnocení letošního ročníku padlo, že nějaká naděje na pokračování přece jen žije.

Reklama

Výběr článků

Načítám