Hlavní obsah

Turistický ráj Piemont uchvátí krásou přírody

Novinky, Petr Hejna

Průzračné horské bystřiny, vysoké štíty, zelené pastviny se stády ovcí, chladivé vodopády, pevnosti, kamzíky, sviště… - to vše najdete v hraničních italských horách. V zimě sloužících lyžařům, v ostatní sezóně stejně tak pěším, cyklistům i „pouhým“ obdivovatelům krásy horské přírody.

Foto: Petr Hejna
Článek

Ze tří stran Alpami sevřený kraj Piemont hraničí na severu se Švýcarskem a na západě francouzským departmentem Alpes-de-Haute-Provence. Kdo chce tedy po návštěvě severu Itálie ještě zavítat do Provence, jedna z cest vede právě těmito horami.

Například na trase z Benátek leží na trase významná města Padova, Verona, Miláno, a Turín, který je hlavním městem oblasti. Pokud ovšem vás až tak nebaví plazit se po přeplněných silnicích a umění a architektury jste se nabažili třeba ve zmíněných Benátkách, pak je lepší cestovat po vedlejších silnicích a velká města oželet.

V Piemontu najdete druhou nejvyšší evropskou horu Monte Rosa (4 634 m n. m.), obecně se zde mnoho vrcholků pohybuje okolo 4 000 m n. m., pramení zde nejdelší italská řeka Pád (na mapách často pod jménem Po), pro rekreaci i aktivní odpočinek vyhledávaná jsou horská jezera jako například Lago d´Orta, Lago di Cicerone nebo největší Lago Maggiore. Nížiny a svahy na jihu přitahují milovníky tamních vín, zejména v proslulé oblasti kolem města Barolo. 

Nepřehlédnutelné je na uvedené trase masivní pevnost Forte di Vinadio, zvané též Forte Albertino. Ta byla zbudována Carlem Albertem Savojským a jakožto jedna z nejnáročnějších staveb toho typu vyrůstala zvolna od roku 1834 do roku 1847 (během budování došlo k přerušení prací v letech 1837 - 1839). Roku 1862 zde byla vězněna skupiny garibaldistů, tedy v době, kdy královská armáda zastavila pochod vzbouřenců ze Sicíle do Říma za účelem svržení papeže Pia IX.

Je zde i mnoho dalších pevností, jako třeba Forte Neghino nad vesnicí Vinadio, v serpentinách za obcí Argentera lze zahlédnout zbytky pevnosti Le Grange i opájet se stády ovcí, dovedně se pasoucích na strmých svazích. Při troše štěstí zahlédnete kamzíky i plaché sviště. Městečku Pietraporzio dominuje malebné jezero.

Následuje nádherná krajina s výhledy na okolní hory, spoustou již dřivě nechybějících potoků a vodopádů, kde si našinec s radostí nachladí pivo, protože na to, že si kdekoliv cestou i ve velkých obchodech jako třeba Lidl koupíte tento nápoj chlazený, rovnou zapomeňte - tuto nezbytnost však naopak poskytoval jmenovaný obchod v Benátkách u kempu Rialto, kde počítají i s ne pouze víno pijícími turisty.

Jen stovky metrů před neviditelnou hranicí do Provence, tvořenou horským sedlem Maddalena Pass, leží drbné jezero Lago dell Argentera. Zde začíná Val-d'Oronaye, kraj již francouzský, obdobně divoký, s vodopády, mohutnými pevnostmi i vrchy stejně tak vysokými bezmála 3 000 m.

Co se historie Piemontu týče, obýván byl Kelty, kolem snadno zapamatovatelného roku 222 před Kristem zde dorazivší Římané založili město Augusta Taurinorum, tedy dnešní Turín (kde bylo roku 1861 vyhlášeno Italské království, vyrábí se zde automobily Fiat, káva Lavazza, vermut Martini, vidět je možno stran pravosti zpochybňované Turínské plátno, v řadách Juventusu hrál náš Pavel Nedvěd).

Nenasytný Napoleon v době své slávy anektoval území Piemontu k Francii, předtím v časech středověkých zde byli pánem Langobardi a Frankové, a následně došlo k rozpadu na drobná knížectví. Dnes Piemont tvoří provincie Alessandria, Asti, Biella, Cueno, Novara, Torino, Verbano-Cusio-Ossola a Vercelli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám