Hlavní obsah

Turistický festival Za posledním puchýřem nabídnou v listopadu Lázně Bělohrad

Novinky, Petr Hoška

Již letos na podzim se můžete těšit na jednu z nejlepších a největších turistických akcí ve střední Evropě – Za posledním puchýřem 2016, která se bude konat 17. – 20. listopadu v malebném podkrkonošském městečku Lázně Bělohrad a v jeho romantickém okolí. Celé akci bude vévodit sobota.

Foto: Petr Hoška

Hrad Pecka známí významnou postavou Kryštofa Haranta.

Článek

V sobotu se totiž všichni turisti rozprchnou do okolí Lázní Bělohradu a nakonec se zase sejdou a vychutnají si večerní zábavu. Součástí Posledního Puchýře bude i běžecká turistika. Kromě toho si mohou již v pátek vybrat jeden ze zájezdů do míst, kam by se sami nevydali.

Každý večer bude připraven doprovodný program jak kulturního, tak cestovatelského rázu. Ve čtvrtek bude možné zavítat na cestovatelské promítání a v pátek na country koncert. Společenskou událostí bude sobotní Puchýřovská zábava.

Malebné Podkrkonoší a Lázně Bělohrad

Poznejte nádherné krajinné scenérie, které se snoubí s historickými zajímavostmi a památkami lidové architektury. Putování je také trochu návratem k přírodě a historii kraje, stejně jako uklidněním v dnešní rychlé době. Přijeďte ochutnat hořické trubičky, miletínské modlitbičky a místní pivo.

Centrem této významné turistické akce je malebné městečko Lázně Bělohrad, které je součástí turistické oblasti Podzvičinsko, což je region ležící v těsném sousedství Krkonoš a Českého ráje. Je to kraj se spoustou lesů, udržovaných staveb lidové architektury a mnoha dalších přírodních i historických zajímavostí.

Trasy

Jednotlivé trasy jsou vedeny malebnou zvlněnou až kopcovitou krajinou se spoustou kouzelných výhledů i pohodlných laviček, zvoucích k odpočinku. Hlavní sobotní zastávka bude pod Krkonošskou vyhlídkou na Bukovině. Zde bude možnost občerstvení.

Trasy tento den povedou z Bělohradu a z Pecky, takže se budou účastníci potkávat. Dominantou kraje je vrchol Zvičiny, který poskytuje nádherné výhledy nejen na Krkonoše, ale i na celý kraj od Ještědu až po Orlické hory. Na vrcholu stojí kostelík sv. Jana Nepomuckého a chata KČT, která nabízí občerstvení.

V  novopackém muzeu drahých kamenů jsou vystaveny rozsáhlé sbírky achátů, jaspisů a ametystů. Neméně zajímavý je paulánský klášter z období baroka a dřevěný řeckokatolický kostelík z  Podkarpatské Rusi. Skutečnou perlou je romantický středověký hrad Pecka. V Lázních Bělohradě se narodil spisovatel K. V. Rais. Na akci se organizačně podílí KČT Lázně Bělohrad, Hořice, Ostroměř a Nová Paka.

Kdy a kde

Tento festival turistiky se uskuteční 17. – 20. listopadu. Přihlašování je možné přes puchyr2016.cz jen do 15. září. Na akci je samozřejmě také možné zavítat jen na vybrané dny bez přihlášení. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám