Hlavní obsah

Turistické závody o pohár Moravskoslezského kraje 2014 vyvrcholily ve Sviadnově

Novinky, Břetislav Boháč

První kolo letošního krajského turistického závodu připravil turistický oddíl mládeže TOM Divočáci z Frýdlantu nad Ostravicí. Závod se uskutečnil první dubnovou sobotu v Malenovicích v okolí letiště za účasti 8 oddílů, které obsadily všechny závodní kategorie.

Foto: Břetislav Boháč

Na startu závodu v Bohumíně

Článek

Druhé kolo závodů uspořádal v Bohumíně – Pudlově místní TOM Svišti v prostorách meandrů řeky Odry v sobotu 19. dubna.

Třetí kolo se uskutečnilo 26. dubna ve Sviadnově, kde poskytla zázemí místní Tělovýchovná jednota Sviadnov, ale vlastní závody proběhly v lesním prostředí Pod Štandlem na okraji Místku. Organizačně závod připravil turistický oddíl mládeže TOM 1301 Tuláci z Frýdku-Místku.

Proměnlivé dubnové počasí přivítalo v sobotu závodníky i pořadatele a rozhodčí velmi nepřívětivým deštěm, který naštěstí brzy po zahájení závodů ustal a tak jen místy blátivý terén potrápil mladé sportovce. Pro ty byly obdobně jako v předcházejících závodech připraveny tři tratě - modrá pro nejmladší žactvo v délce do 3 km, bílá pro mladší a starší žactvo v délce do 4 km a červená pro kategorie mladšího dorostu až dospělých v délce do 6 km.

Turistický závod podle svých pravidel je terénním během po vyznačení trase, na které se plní řada technických úkolů, jimiž jsou například překonání lanové lávky, postavení a složení stanu, odhad vzdálenosti, překážková dráha, odhad vzdálenosti, azimutový úsek, turistické a topografické značky či kulturně-poznávací činnost.

Splnění těchto úkolů se zapisuje do startovního průkazu, který závodník předkládá na každé kontrole a za chybné výsledky získává trestné body ve formě trestných minut. Výsledky jsou pak dány součtem časů za běh a splnění úkolů.

Pohárové vítězství v krajském poháru letos získali závodníci z TOM Orlová a TOM Tuláci Frýdek-Místek. Celkem v krajském poháru soutěžilo v každém závodě kolem 140 startujících.

Závodníci, kteří splnili výkonnostní třídu a postupový limit pro účast v závodech Českého poháru, se zúčastní v květnu a v červnu letošního roku celostátního měření sil celkově ve třech kolech, z nichž druhé kolo bude uspořádáno v polovině května v Karviné.

Poděkování za pečlivou přípravu patří všem pořádajícím oddílům, všem rozhodčím a sponzorům, bez jejichž podpory by nebylo možné odměnit vítěze v jednotlivých kategoriích drobnými cenami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám