Hlavní obsah

Turisté se setkali na Girové, aby oslavili 80 let od vzniku zdejší chaty

Novinky, Břetislav Boháč

Den české státnosti uvítal víc než 550 turistů na mystické slezské hoře Girová v Beskydech. Setkali se tu, aby si připomněli 80 let od vzniku zdejší turistické chaty.

Foto: Josef Čigelský

Na srazu

Článek

Chatu na Girové postavil v roce 1932 tehdejší Klub československých turistů z odboru KČT v Karviné v čele s JUDr. Leopoldem Dorazilem, který v té době patřil k předním činovníkům klubu i v  jeho organizační složce Těšínské župě. Turistická chata nesla původně i název Dorazilova chata.  

Setkání zaměřená na historii organizované turistiky pravidelně organizuje historická a vlastivědná sekce Klubu českých turistů oblasti Moravskoslezské (kterou obětavě vede Mgr. Jan Sládek), připomínají každoročně již od roku 2001 historii turistických chat v Beskydech, které již patří k evropskému kulturnímu dědictví. To letošní se uskutečnilo ve spolupráci s obcí Bukovec, na jejímž katastru se chata Girová nachází.

Její zakladatel  JUDr. Leopold Dorazil byl letos v březnu slavnostně uveden do Síně slávy české turistiky a v rámci této vzpomínkové akce byla vedle hlavního vchodu do chaty na Girové odhalena jeho pamětní deska, kterou věnovalo město Karviná.  

Setkání  se tradičně zúčastnili též hosté z Klubu slovenských turistů (KST), dále turisté z PTTS Beskid Śląski v České republice i PTTK z Polska. Počasí přálo, takže po slavnostním úvodu, na kterém k dobré náladě hrála folklórní skupina Olza z Třince, se  turisté vydali na další zajímavá místa v okolí – na Hrčavu, do Bukovce, do Mostů u Jablunkova, do Písku i Jablunkova. Všichni prožili hezký sluneční den. 

Pořadatelé zvou na další setkání za rok – tentokrát na Velkém Polomu u základů chaty Tetřev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám