Hlavní obsah

Turisté pomáhají Izraeli v boji s pouští

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael je zemí úrodných polí, svěžích lesů i vyprahlých pouští. Na mnoha místech je nutno čelit nedostatku vody zakládáním nových porostů a budováním vodních nádrží. Nový národní program na zlepšení životního prostředí umožňuje turistům vysadit si vlastní strom a zanechat svou stopu ve Svaté zemi.

Foto: Jiří Šmucler

Na svátek Tu bi-švat bylo v Jeruzalémě slunné počasí

Článek

Koncem ledna se v Izraeli slaví svátek Nového roku stromů Tu bi-švat. Je oslavou nového vegetačního období a zahrnuje - pro člověka nepostradatelný akt - hostinu.

Tradicí je vypít čtyři pohárky vína charakterizující svět materiální, citový, duchovní a intelektuální a ochutnat plodiny, které nemusí každému chutnat. Když pomineme pšenici a ječmen, tak s fíky, datlemi, pistáciemi a olivami to může být docela dobrá hostina. Potěšující je, že touto lehkou stravou se prý člověk očišťuje i od hříchů.

Původ svátku je v tzv. sefirotickém Stromu života, jehož vysvětlení je pro našince docela složité. Srozumitelnější je citace z Bible: „Rozmnožíme i ovoce stromů a úrody polní, tak že neponesete více potupy hladu mezi národy.“

V novodobé historii se vysazování stromů stalo jedním ze symbolů svátku Tu bi-švat a nabývá stále větší ekologický rozměr. V minulém století bylo vysazeno kolem 240 milionů stromů, tedy více než předtím v Izraeli vůbec bylo.

Také čeští turisté v rámci ekumenické mise uctili letošní svátek Nového roku stromů výsadbou nedaleko Jeruzalém. Každý obdržel certifikát od organizátora Keren Kayemet Leisrael (Židovský národní fond) a souřadnice místa výsadby, aby mohl na satelitní mapě sledovat plody své práce.

Českou misi přijal náš velvyslanec Tomáš Pojar v Izraeli a přiznal, že na kontě v "českém lese" má také několik stromů. Své symbolické stromy zasadily osobnosti různých států a stovky dobrovolníků . Změnit poušť v kvetoucí zahradu je nekonečný boj a strom je v této bohulibé činnosti nenahraditelným pomocníkem.

Ekologický program v takovém rozsahu je příkladem pro ochranu lesů, vod a strání i v Česku. A je na radních, aby choutkám developerů ukrajovat z lesů a parků zabránili. Desatero důležitých funkcí lesa, nepostradatelných pro život na planetě, je dostatečně zavazující.

Video: les1 , les2

Reklama

Výběr článků

Načítám