Hlavní obsah

Turisté měli v závěru sezóny sraz v Lázních Bělohrad

Novinky, Petr Hoška

Ve dnech 17. – 20. listopadu se uskutečnil 45. ročník turistické akce Za posledním puchýřem, která se koná na závěr sezóny vždy na některém místě České republiky. Letos se akce uskutečnila v Lázních Bělohrad a byla, s ohledem na čtvrteční státní svátek, čtyřdenní.

Foto: Petr Hoška
Článek

Pořadatelem byl odbor KČT Lázně Bělohrad za spolupráce odborů Nová Paka, Hořice, Ostroměř a Pecka

Účastníci z celé republiky a zahraničí začali na prezenci do Lázeňského hotelu v Lázních Bělohrad přijíždět ve čtvrtek dopoledne. Pro necelých 800 účastníků bylo zajištěno ubytování v hotelích a ubytovnách. Ve škole a sportovní hale.

Zahájení proběhlo v komorním prostředí hotelu U Kapra za účasti zástupce kraje RSDr. Otakara Rumla, starosty Lázní Bělohradu Ing. Pavla Šubra, vedení Klubu slovenských turistů a vedení KČT v čele s předsedou Mgr. Vratislavem Chvátalem.

Ze čtvrtečního programu turisté vybírali vycházku k poutnímu kostelíku na Byšičkách, exkurzi do pivovaru nebo bazén v areálu bělohradských lázní. Velký zájem byl o prohlídku města. Večer pak účastníci zaplnili kulturní sál při promítání.  

Na nádvoří hradu Pecka tábořilo dvacet šest vyznavačů zimního táboření.

V pátek se většina účastníků rozjela na zájezdy do Jestřebích hor a do polského příhraničí. Pro ostatní byla připravena pěší trasa do města kamenné krásy Hořic. 

Hlavním srazovým dnem byla sobota s nejhorším počasím. Od rána pršelo slabě či silněji. I tak se na trasy dlouhé od 10 do 50 km přišlo prezentovat přes 1000 účastníků. To nikdo nečekal. České dráhy posílily dopravu. Velká část účastníků se občerstvilo na Bukovině a v Dolním Javoří, které zajišťovali bělohradští hasiči. Start byl i na Pecce.

Několik účastníků vyběhlo na jedenáctikilometrovou trasu Běžecké turistiky.

Odpoledne se pro zájem uskutečnila mimořádná komentovaná prohlídka města za hojné účasti. Mnoho účastníků navštívilo hrad Pecka. Mimořádně byl otevřen Památník K. V. Raise. Otevřena byla i Masarykova věž samostatnosti a rozhledna na Hořickém chlumu.

Samostatnou kapitolou byla Puchýřovská zábava, která se konala v plně obsazeném kulturním sále U Militkých v Nové Pace.

Předání štafety pořadatelům z Bučovic na jižní Moravě se zúčastnili starostové měst Lázně Bělohrad, Nová Paka, Bučovic. Účastníky pozdravil předseda Klubu slovenských turistů pan Dragoň. Účast vedení Klubu českých turistů byla samozřejmá.

V neděli ráno vysvitlo účastníkům i sluníčko, a tak stovka turistů ještě vyrazila na jedenácti kilometrovou trasu do Ostroměře, kde si většina prohlédla Muzeum Eduarda Štorcha a Karla Zemana.

Akce byla náročná na logistiku, více než polovina účastníků byla ubytována na Pecce, ale i tu zvládli pořadatelé na jedničku, jako i ostatní služby.

I přes deštivé počasí se akce zúčastnilo neskutečných 1960 účastníků, což je jedna z nejvyšších účastí za 45 let. Pouze v Poličce v roce 2002 bylo účastníků o něco více a v Lázních Bělohrad v roce 2001 bylo také přes devatenáct set.

Poděkování si zaslouží organizační štáb. Za podporu je třeba poděkovat městu Lázně Bělohrad, dále městům Hořice, Nová Paka a městysu Pecka. Poděkování si zaslouží Královéhradecký krajský úřad, vedení KČT a všichni sponzoři včetně OZP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám