Hlavní obsah

Tucet středočeských zámků, které byste měli navštívit

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Střední Čechy jsou na památky bohatým regionem, najdeme tu nejen světské, ale i církevní objekty. Mimo to je tu i řada přírodních zajímavostí, od pískovcových skalních měst, po hluboké rokle a říční údolí. Cestou do lesů, luhů a hájů navštivte některý ze zámků, které nejsou od Prahy daleko.

Foto: Vratislav Konečný

Konopiště nechal přestavět arcivévoda Ferdinand na moderní sídlo

Článek

Krakovec, ač se zdá být pevným hradem, byl asi naším první zámkem, postavil ho oblíbenec krále Václava Jíra z Roztok. Nejvíce do povědomí vstoupil jako hrad rytíře Brtníka z Brtníku v komedii Ať žijí duchové!

Konopiště je romantickou stavbou, kterou nechal přebudovat z gotického hradu následník trůnu Ferdinand d´Este. Pokud chcete vidět část trofejí tohoto vybíječe zvěře ve velkém, Konopiště je nabízí. K tomu asi největší zbrojnici u nás. Za Protektorátu zde sídlil hlavní štáb SS.

Nelahozeves je jeden z našich nejhezčích renesančních zámků s rozsáhlou galerii Lobkoviců. Dvanáct dobových pokojů detailně ilustruje život vlivné šlechtické rodiny v Čechách v 19. století.

Žleby vypadají pohádkově zámek, také si je filmaři oblíbili. Podobu jim dal romantik tělem i duší V. K. Auersperg, který chodil po zámku v kostýmech ze třicetileté války, choval se k poddaným jako středověký šlechtic. V oboře uvidíte bílé jeleny

Chotkovské Veltrusy se honosí nejen sbírkou historických kočárů, ale i po povodních restaurovanými interiéry. Park se sochami a pavilony byl nedávno doplněn o edukační středisko.

Dobříš patří Colloredo-Mansfeldům. Kromě vnitřku je zajímavá i nádherná zahrada. Za války tu sídlil zastupující říšský protektor K. Daluege, pak se stal na dlouho Domovem spisovatelů.

Kačina je empírový stavba dlouhá skoro 250 metrů. Chotkovské sídlo je obsazeno muzeem českého venkova, najdeme tu i monumentální knihovnu, starobylou lékárnu.

Mnichovo Hradiště patřilo Valdštejnům, vévoda Albrecht tu spočívá v hrobce. Sbírkami nabitý zámek s pozoruhodným funkčním divadlem obklopený nádherným parkem sehrál v dějinách zejména protinapoleonských válek významnou roli.

Hořovice s proslulou Sluneční bránou barokními a empírovými interiéry, působili zde Martinicové a páni z Vrbna, i německá rodina knížat z Hanau (po česku Hanavských), ti v okolí zavedli výrobu železa. Po válce totálně vyrabován a poničen. Zachránit objekt se podařilo generální rekonstrukcí v 80. letech minulého století.

Benátky nad Jizerou vlastnil i astrolog Rudolfa II. Tycho Brahe, pobýval tu i Bedřich Smetana. Muzeum Benátky sídlí ve druhém patře a soukromé muzeum hraček v přízemí. Vyzkoušet si můžete interakce v expozicích pánů z Dražic, Tycha Brahe, Jana z Werthu a Keltů.

Vrchotovy Janovice jsou spojeny především s baronkou Sidonií Nádhernou, za níž se sjížděly významné osobnosti kulturního života v 1. polovině 20. století. (Rilke, Kraus…) Po válce využíván jako sklad textilu. Zámek je obklopen nádherným parkem.

Březnice je známa tajným sňatkem Filipíny Welserové se synem císaře Ferdinanda I. arcivévodou Ferdinandem Tyrolským. Veřejně mohli vystoupit až po 18 letech manželství. Nejstarší renesanční knihovna u nás, sbírky zbraní a trofejí. U zámku bylinková zahrada.

Reklama

Výběr článků

Načítám