Hlavní obsah

Tucet českých divů světa na seznamu UNESCO, máme být na co hrdí

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Počtem památek zapsaných na listinu celosvětového dědictví UNESCO se řadíme na přední místo, 18. na světě. Plný tucet kulturních objektů z České republiky dělá světovou velmoc. Na seznamu je jich po celém světě zapsáno 740.

Foto: Vratislav Konečný

Židovská čtvrť v Třebíči

Článek

Praha je tahákem pro celý svět

Do metropole směřuje většina zahraničních turistů. Praha společně s Pražským hradem jsou řazeny mezi nejvýznamnější památky v Evropě. Ve městě najdeme zastoupení všech stavebních slohů, bylo centrem světské i církevní moci, sídlem českých panovníků a posléze prezidentů.

Velkolepý přírodní areál

Velkolepý park  mezi dvěma zámky Valticemi a Lednicí je také světovým unikátem, nejen botanicky, ale i krajinářsky. Lužní oblast na pomezí Moravy a Dolního Rakouska byla Lichtensteiny přeměněna ve velkolepý komplex, kam se sjížděli šlechtici z celé Evropy.

Obrovské bohatství rodu pocházelo zejména od pobělohorského správce Českého království knížete Karla. Shromažďoval levně majetky zabavené protestantům a obchodoval s nimi.  

Český Krumlov, rožmberská  chlouba

Druhý největší hradní areál u nás spolu s městskou zástavbou představuje unikátní stavitelský soubor citlivě zakomponovaný do meandrů Vltavy. Minulý rok památky doplnil restaurovaný klášter.

Telč je památkovou chloubou Moravy

Renesanční zámek s městskou rezervací je jedním z nejnavštěvovanějších měst. Sídlo pánů z Hradce je vyhledávané pro skvělou městskou architekturu a vybavení zámku.

Santiniho hvězda na Zelené Hoře

Poutní kostel Jana Nepomuckého na Zelené Hoře u Žďáru nad Sázavou patří mezi nejvýznamnější stavby barokního genia Jana Blažeje Santiniho - Aichela. Kostel na hvězdicovém půdorysu vznikl v letech 1719 - 1722.

Kroměřížský zámek se zahradami

Honosný arcibiskupský zámek  s hodnotnými sbírkami, součástí objektu jsou Podzámecká a Květná zahrada, velkolepě zrestaurované.

Gotická pokladnice Čech – Kutná Hora

Město bylo založeno u stříbrných dolů. Nejvýznamnější památkou je chrám svaté Barbory, Vlašský dvůr, kostely, měšťanské domy, jezuitská kolej. 

Sloup nejsvětější Trojice v Olomouci

Jeden z největších sloupů svého druhu na světě, monument postavený jako díky za odvrácení moru v letech 1716 - 1754. Součástí 35metrového díla je i malá kaple.

Litomyšlský zámek jako z krajky uháčkovaný

Mimořádný  renesanční zámek a okolní areál v Litomyšli. Postaven ve druhé polovině 16. století, unikátní je především vnější úprava objektu, v 18. století došlo k částečné modernizaci interiéru.

Selské baroko reprezentují Holašovice

Mimořádně zachovaný celek  s 23 památkově chráněnými usedlostmi. Dvůr č. 6 je rodinným sídlem  z roku 1530.

Židovská čtvrť v Třebíči a katedrála sv. Prokopa

V Třebíči se podařilo zachovat část židovské čtvrti. Najdete tu radnici, školu, chudobinec, několik obytných domů a synagogu. Hřbitov čítá na 3000 náhrobků. Bazilika sv. Prokopa má jedinečnou kryptu původní dřevěnou výdřevou.

Vila Tugendhat

V brněnské vile Lugwiga van den Rohe z let 1929 - 1930 se vyjednával v roce 1992 rozpad Československa v režii Klaus - Mečiar. Funkcionalistická stavba má 3 úrovně, součástí vily je zahrada.

Reklama

Výběr článků

Načítám