Hlavní obsah

Tržnice v Ředhošti patřila uživatelům sociálních služeb

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 26. března se sešli uživatelé několika ústavů sociální péče na první pouti s názvem Sami sobě, kterou pro ně pořádalo Výstaviště vesničky Ředhošť, společně s DÚSP Čížkovice a Domovem Terezín. I když počasí akci zrovna nepřálo, bavilo se zde na 120 lidiček.

Foto: Jiří Růzha

Klaun Kristyán uvádí 1.ročník poutě s názvem Sami sobě

Článek

Na počátku byl nápad majitele výstaviště v Ředhošti pana Nováčka, zda by nešla zrealizovat malá pouť pro lidičky s tělesným a mentálním postižením. Oslovil zaměstnance v Diagnostickém ústavu sociální péče Čížkovice, jako třetí se připojil Domov Terezín a za tři týdny se na světě objevil 1. ročník poutě s názvem Sami sobě.

V sobotu se na výstaviště vesničky Ředhošť sjelo na 120 lidí s různým postižením, aby se pobavili na atrakcích, zatančili a zazpívali, no prostě si užili pravé vesnické poutě. Nechyběl mezi uživateli oblíbený autodrom, řetízkový kolotoč, střelnice, kolo štěstí, skákání na trampolíně, dále si pak uživatelé mohli zajezdit na koni, prohlédnout si zvířata, jako kozy, oslíka či lamu. Nesmíme zapomenout na tradiční pouťové pamlsky, ať již sladkosti či langoše nebo pravý zabíjačkový guláš. Uživatelé zde mohli též vystavit své výrobky na prodejních stáncích.

Programem provázel klaun Kristyán, který je velkým kamarádem dětí z DÚSP Čížkovice a ví jak všechny řádně rozehřát. Ostatně to bylo potřeba, neboť počasí nebylo zrovna moc přívětivé a občas se spustil i déšť. K tanci a poslechu hrála výborná skupina Terezky z Domova Terezín a své taneční umění zde předvedli tanečníci ze skupiny Lucarino Dance z DÚSP Čížkovice a děti z taneční skupiny Bílý zajíc Libochovice.

Bavili se zde uživatelé z DÚSP Čížkovice, DNP Křešice, Domova Terezín a Diakonie Litoměřice. Akce byla přístupná i široké veřejnosti. V neposlední řadě nutno podotknout, že téměř všechny atrakce měli lidé s postižením zdarma či se slevou a účinkující vystupovali bez nároku na honorář. První ročník se vydařil a bude pokračovat i v dalším roce.

Již nyní zve Výstaviště vesničky Ředhošť všechny fandy country a westernu na 4. ročník Koňské show, která se koná v sobotu 16. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám