Hlavní obsah

Trvalkový víkend s japonskými motivy v Troji zakončí Medový den

Novinky, Vratislav Konečný

Pestře a barevně bude od pátku do neděle v Botanické zahradě v pražské Troji. Sice už odkvetly mohutné keře azalek a rododendronů i obřích pivoněk, ale další rostliny rozvinuly své barevné palety a lákají na nektar včelky a čmeláky, jejichž bzučení se nese nad záhony i z trsů stromových květů.

Foto: Vratislav Konečný

Obří plod opuncie ze starého železa dominuje části zahrady věnované Severní Americe

Článek

V současnosti patří část zahradních ploch trvalkám a rostlinám Středomoří, ty známe převážně jako byliny používané v kuchyni či při různých aromaterapiích - od bazalky po levanduli, vše tu najdete.

Šup do kimona

Víkend ale bude patřit i Japonsku, bude se slavit partnerství Kjóta a Prahy. Můžete si vyzkoušet pravé kimono, zahrát si japonskou hru skycross a šachy shogi, koupit trvalky nebo navštívit noční skleník Fata Morgana – to je jen malý kousek toho, co trojská botanická zahrada od pátku 10. června do neděle 12. června nabízí.

Program bude bohatý

„V Troji se bude slavit výročí partnerství Prahy a Kjóta. Primátor Kjóta Kadokawa Daisaku vysadí v Japonské zahradě bíle kvetoucí botanický druh meruňky japonské a následovat bude japonská zábava. Celý víkend bude patřit trvalkám, pátek Noci kostelů, sobota nejen Japonsku, ale i Muzejní noci či Středomoří. Celý víkend se zakončí sladce – Medovým dnem,“ vyjmenovává aktivity Lenka Prokopová, náměstkyně marketingu a PR z trojské botanické zahrady.

V rámci Medového dne můžete navštívit přednášky o včelách, čmelácích, vidět stáčení medu. Akce je plánována od 13 do 17 hodin. V rámci Noci kostelů bude přístupná i kaple svaté Kláry na vršku nad vinicí.

Jako ve westernu

Možná vám při návštěvě zahrady unikla její horní část, kam se přichází vchodem od Bohnic. Představuje floru převážně Severní Ameriky. Kaktusy, hlavně opuncie, jsou právě v květu. Z borového lesíka, hlavně z rozhledny, je hezký výhled na Prahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám