Hlavní obsah

Třpyt kouzelných dekorací s vůní jehlíčí je neodolatelným lákadlem k vlastnímu vánočnímu tvoření

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zahradnictví Petra a Vlaďky Šťastných na pokraji města Ústí nad Orlicí se v pondělí 25. listopadu rozzářil skleník množstvím barev květů, třpytivých ozdob i hotových vánočních dekorací. Neodolatelnou nabídkou jsou i připravené stoly s možností vytvoření ozdoby dle vlastní fantazie.

Foto: Stanislava Dvořáková

Není nad něhu krásy, kterou přináší do lidských obydlí vánoční svátky.

Článek

„Ejhle, adventu již nakrátku, a blízko, blizoučko Štědrý den!” je první myšlenkou, která návštěvníka napadne při vstupu do prozářeného skleníku třpytem barev a světel s vůní jehličí.

To je tradiční úvod do vánoční pohody v zahradnictví Petra a Vlaďky Šťastných, kteří od prvního nápadu, již po osmé připravili pro občany města tuto skvělou podívanou a navíc doplněnou o možnost vlastní tvorby vánoční dekorace.

V nákladném aranžmá tak ožívají krásy zimní přírody, které se v letošním roce vyznačují růžovou barvou, aby snad zahnaly šedivost prosincových dní i neradostné vyhlídky nastávajícího období. Ve směsi fantazií vytvořených něžných květů se objevují biblické osoby až po obraz přicházejících bílých jelínků jako v pohádce dětských let.

Korunu výzdoby tvoří řada nápaditých svícnů a bohatě zdobených adventních věnců. Však k jejich opatření je nejvyšší čas, vždyť již 1. prosincem začíná období adventu, kdy zanikne i sváteční skleník.

Tolik představené krásy je pak vzorem a lákadlem pro uplatnění fantazie a výtvarného umění při vlastní tvorbě specifické výzdoby do interiéru domova. Možnosti tvůrčího koutku ve vymezeném prostoru skleníku využívá stejně mládež a starší generace, jakož i celé rodiny s malými dětmi, pro které je připraven koutek na hraní, aby nerušily rodiče při jejich inspiraci.

Výhodou je pomoc a rady zkušených aranžérek i připravené korpusy na věnce, drátky a lepící pistole. Nedocenitelnou skutečností je, že nepořádek není doma a zde jakoby zázrakem nepozorovatelně mizí.

Tvůrčí činnost pak začíná u regálů vybavených bohatým sortimentem doplňků, počínaje rostlým materiálem šišek, větviček jehličnatých stromů, sušeného ovoce, skořápek ořechů i umělých třpytivých větviček, řetězů, mašliček, korálků, sněhových vloček, až po množství druhů barevných svíček všech velikostí.

Únavu z nezvyklé činnosti lze zahnat teplým čajem a představu štědrovečerní tabule doplnit prohlídkou zdobených perníčků cukrářky Ivety Rábové z nedalekých Dolních Libchav, která každoročně obohacuje prodej tímto cukrovím na sváteční stůl i ozdobu stromečku. Další nabídkou je pečený čaj i směsi s chutí a vůní celého světa.

S odchodem nastává nejtěžší otázka, co si z bohaté nabídky odnést domů. Pro gurmány je to ještě řada různých odrůd jablek a pro milovníky krásy pastelové květy bramboříků či rostlý křehký "květ svaté noci" neboli mexické poinsetie, která u nás zdomácněla pod názvem vánoční hvězda. .

Reklama

Výběr článků

Načítám