Hlavní obsah

Trojskou botanickou zahradu zaplavily dýně všech tvarů a velikostí

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Hladké, bradavičnaté, obří, i malé, kulaté, podlouhlé, zkrátka dýně, dýničky, tykve, tykvičky všech možných odrůd najdete v trojské botanické zahradě v Praze. Podvanácté se koná nad vinicí svaté Kláry výstava této stále populárnější zeleniny. Potrvá do 22. října.

Foto: Vratislav Konečný

Dýňová výstava je v Troji již podvanácté

Článek

Slouží nejen jako krmě, ale i dekorativní předměty, které ve svém závěru slouží k Halloweeenu, zvyku strašidlování, který se značně rozšířil.

K dekoraci i na ochutnání

Mezi desítkami podzimních kytek, které tvoří spolu s opadávajícím listím velmi pestrou paletu, jsou k vidění dýně ve všech možných seskupeních.

Tu jen třeba v páru naaranžovaných vedle laviček, pak zas ve velkém pásu u stánku s občerstvením, kde můžete ochutnat dýňovou polévku. Jinde zavěšené na zábradlí dalšího občerstvovacího zařízení, které láká k produktům „botanická na talíři“.

Pocházejí ze střední Ameriky

Společným jmenovatelem výstavy je Amerika, některé velké dýně jsou pomalovány jako masky středoamerických kultur. Ze střední Ameriky plodiny pocházejí. Největší soustředění je tradičně na plácku u japonské zahrady. Kromě několika pyramid tu uvidíte i dýňobludiště.

Botanická ale není jen o dýních, byť jsou na ni akce zaměřeny. Dýňové hrátky 21. a 22. října zvou na vytváření fantazijních představ návštěvníků. Pobavit se může celá rodina.

Původně to byla řepa

Poslední říjnový den 31. října patří v botanické zahradě již tradičně oslavě původně keltského svátku Halloween. Keltové se tak loučili s létem. Věřili, že v noci z 31. října na 1. listopad se domů vracejí duše zemřelých a vyhledávají pomoc příbuzných, aby mohli překročit hranici do země mrtvých. Aby duchové viděli na cestu, lidé jim svítili svítilnami z vydlabaných řep. Převlékali se do starých hadrů a malovali si obličeje na ochranu před zlými duchy.

Dnes se používají dýně, jsou lépe zpracovávatelné a řepu na zahradě má málokdo.

Odpoledne do západu slunce si s dětmi v Ornamentální zahradě užijete spoustu zábavy, her a zejména dlabání dýní.

Zahřejí a osvěží vás nápoje oblíbené Čajovny U Cesty. Po setmění projde zahradou průvod s rozsvícenými dýňovými světýlky a lampiony, který vykouzlí tajemnou atmosféru, která k tomuto svátku patří.

Je tu krásně i bez dýní

Ale botanickou stojí navštívit i pro celkovou pohodu a atmosféru, pikniková prostranství s odpočívadly či zapůjčenými dekami jsou plná. Ve fonotéce nabízejí skvělé víno, od kaple svaté Kláry i z laviček nebo i ze svahu stoupajícímu k severnímu vchodu do zahrady je nádherný výhled na Prahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám