Hlavní obsah

Trofej pro vítězný tým Kontinentálního poháru IAAF je k vidění v ostravském Domě umění

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterý 21. srpna bude v Domě umění na Jurečkově ulici v rámci výstavy Kdo je vítězem? vystavena trofej, kterou obdrží vítězný tým Kontinentálního poháru IAAF v atletice, který se bude konat 8. a 9. září na Městském stadionu v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.8.2018 Dům umění. Sestavování trofeje Kontinentálního poháru Ostrava 2018

Článek

V pondělí 20. srpna dopoledne se netradiční trofej pro vítězný tým Kontinentálního poháru IAAF v atletice objevila v Domě umění v Jurečkově ulici v Ostravě v rozloženém stavu. 

Od devíti hodin v sále sousedícím s výstavním pavilonem, ve kterém je od 20. června instalována výstava Kdo je vítězem? začali technici Miroslav Hrádek a Miroslav Bohuslávek z firmy LOTECH, design Praha montovat ochrannou vitrínu. Mezitím začali tvůrci trofeje skládat originální trofej.

„Původní zadání bylo takové, že vytvoříme jednu trofej, která se bude skládat ze 116 jednotlivých dílů. To číslo 116 vychází z počtu atletů v jednotlivém kontinentálním týmu. My jsme vytvořili 116 samostatných trofejí, které jsme poskládali do jedné supertorfeje,” informoval v průběhu skládání trofeje doc. Jaroslav Koléšek z Fakulty umění Ostravské univerzity.

Podstavec je vysoký 70 cm. Má tvar oválu. Vrchní deska podstavce je osázena 116 skleněnými kolíky velikosti 27 cm. Uprostřed je deska osázena 116 kusy barevného skla, které jsou v barvách soutěžících kontinentů tedy, Evropy, Ameriky, Asie-Oceánie a Afriky a symbolizující týmovost, pospolitost a soudržnost.

„MgA. Josef Divín "kolíky" vyrobené z křišťálu ozdobil výbrusem s různými motivy. Ani jeden váleček není se stejným motivem. Je jasné, že 116 sportovců vítězného kontinentu obdrží při konečném vyhodnocení originály. Skleněné artefakty byly vyrobeny ve Sklářské Huti AJETO v Lindavě u Nového Boru. Barevnou část poháru, která je uložena na kovové desce s vygravírovaným nápisem identifikace akce a 116 skleněných kousků, obdrží vítězná kontinentální federace,” dodal Jaroslav Koléšek.

Kontinentální pohár je největší světovou soutěží v atletice, jakou může Česká republika uspořádat, a nejprestižnější týmovou soutěží v atletice na světě. Je týmovou soutěží atypického formátu. Koná se jednou za čtyři roky a proti sobě stojí výběry čtyř kontinentů: Evropy, Ameriky, Afriky a společný tým Asie a Oceánie. V každé disciplíně se představí dvě ženy a dva muži za každý tým. 

Realizátoři trofeje:

Josef Divín (1982) - osnova projektu a idea projektu. Kreslené návrhy, výroba zkušebních kusů a maket, zpracování barevného skla, zkoušky materiálů, konstrukce, broušení a dekorování skleněných křišťálových tyčí, kompletace a dokumentace, instalace.

Jaroslav Koléšek (1974) - osnova, idea projektu, grafické návrhy, 3D modely, vizualizace, typografie, pískování skla, produkce, kompletace a dokumentace, technologie, komunikace a administrativa, logistika, instalace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám