Hlavní obsah

Třístoličník, hora čarodějnic, je pro podzimní výhledy po Šumavě ideálním cílem

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Vrcholová skála, německy Dreisselberg (1302 m n. m.), připomíná prý tři stolce, kde se dle pověsti měli setkávat králové ze tří sousedních státu. Z Čech, Rakouska a Bavorska. Každý prý seděl na svém území. Panovníci ale nebyli žádní turisté, na potkávačky měli jiné pohodlnější objekty.

Foto: Vratislav Konečný

na vrcholu Třístoličníku

Článek

Čarodějná hora

Třístoličník je ale také místem setkávání čarodějnic, podobně jako Petrovy kameny v Jeseníkách. Pověst vypráví o selce z Horní Plané, která v noci navlékala čeledínovi proměněnému v koně uzdu a létala s ním na sabaty. Jenže jednou si prohodil čeledín místo s kamarádem, ten po návratu zauzdil selku a babu nechal okovat. Skončila jako každá správná čarodějnice na hranici.

Zdatní turisté se vyhlídkovému bodu asi vydají z Nového Údolí, kde končí železnice. Cesta je to nádherná, ale i časově náročná. Poněkud delší, asi o hodinu, je cesta ze Stožce.

Optimální je výjezd přes Železnou Rudu na bavorskou stranu, odtud jezdí na parkoviště pod vrchol i autobusová linka. Po asi půl kilometru ne příliš náročného stoupání dorazíte k turistické chatě, kde dobře vaří i dobře čepují.

Veselí i pytlačení

Kdysi se tu odehrávaly oblíbené a hojně navštěvované poutě, právě na svátek svatého Jakuba, kdy se přifilipojakubské noci měly dít věci nepřístojné. To se pilo, tančilo, zpívalo, Šumavou se rozléhalo veselí. Dost často se tu ale v předminulém století ozývala i střelba, hluboké lesy byly plné zvěře, než se ji podařilo docela vyhubit. Kameny s nápisy o posledním zastřeleném kusu jsou toho dokladem.

Zvěře byla hojnost, pytláků také dost, probíhal tu nelítostný boj mezi nimi a panskými myslivci. Pod Třístoličníkem je na skále vytesán text o jedné tragedii, kdy byl skolen hajný.

Třístoličníková vyhlídka se nachází u hostince, na skalní vrcholy Hochsteinu (1333 m n. m.) vede asi kilometrová cesta, v závěru se stoupá po 37 kamenných  schodech. Pod vrcholem stojí kaplička svatého Jana Nepomuka Neumanna, rodáka z Prachatic. Odjel na misijní cestu do Severní Ameriky a po smrti byl prohlášen prvním severoamerickým svatým.

Přes Třístoličník vede hlavní šumavská turistická trasa. Nejlepší výhledy jsou na podzim. Bohužel i na obrovské pláně suchých stromu na obou stranách hranice.

Reklama

Výběr článků

Načítám