Hlavní obsah

Třímetrová panoramatická montáž dvou fotografií z roku 1893 je hlavním lákadlem výstavy v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Plzeňská část Roudná očima výtvarníka a fotografa. I tak by mohl znít název nově zahájené výstavy.

Foto: Jan Kaše

Jaroslav Hausner popisuje detaily panoramatické montáže dvou fotografií z roku 1893

Článek

V pondělí 6. března byla v hotelu U Pramenů v Plzni zahájena výstava s názvem Moje Roudná, na které představuje své dílo známý plzeňský výtvarník a fotograf Jaroslav Hausner.  

„V současnosti mé oko staromilce na Roudné nalézá stále méně. Zbývá pár zapomenutých zákoutí, skupina svépomocí zbudovaných garáží v Luční ulici, která se po povodni nevzpamatovala, několik opuštěných nemovitostí s odumírajícími vlastníky. A ze hřbitova u kostela Všech svatých bude za pár let jakýsi parčík. Abych nešířil depresivní nálady, přidávám do svých současných obrazů barvy,“ uvádí výtvarník v katalogu, který u příležitosti výstavy vydal.   

Nutno podotknout, že právě plzeňská část Roudná byla při povodni v roce 2002 nejvíce postižena. Voda místy dosahovala i několika metrů. Život se sem pak pozvolna navracel.

Ústředím obrazem výstavy je bezesporu panoramatická montáž dvou fotografií, které v roce 1893 pořídil z věže kostela sv. Bartoloměje lékárník Eduard Kalser. Jak Jaroslav Hausner s úsměvem dodal, určitě to fotil v neděli, protože na fotografiích nikdo nedělá.

Jaroslav Hausner má skvělé nápady. Vytváří zajímavé výtvory, které právem přitahují pozornost. Dokáže úžasným způsobem kombinovat motivy a barvy. Jeho obrazy jsou jakousi skládačkou, u níž se nenudíte. Neustále objevujete nové a nové detaily, které vám při prvním pohledu unikly.

Výtvarník se nám snaží ukázat, že Plzeň měla i v relativně nedávné minulosti svůj půvab. Netají se láskou k starým domům a opuštěným zákoutím. Provází nás světem, který mnozí z nás neznají, nebo se mu raději vyhýbají. 

Výstava potrvá do 2. dubna.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám