Hlavní obsah

Tři sta slunečných dní v roce láká k dovolené na plážích Rhodosu

Novinky, Dana Ehlová

Skalnatý ostrov, který prý probudil po vynoření z moře svými paprsky k životu bůh slunce Helios, to je čtvrtý největší ostrov Řecka, Rhodos. Skály povětšinou zmizely - nahradily je oleandry, ibišky, růže, banánovníky či platany, ale sluneční paprsky zůstaly. Celých tři sta dní v roce.

Foto: Dana Ehlová

Legendární zátoka Antonyho Quinna - pojmenovaná podle herecké ikony v roce 1961, kdy se zde natáčel film z období 2. světové války Děla z Navarone.

Článek

Spojovníkem mezi paprsky a mořem jsou pro nás, suchozemce, pláže a dovolená. Pojďme tedy na krátkou exkurzi plážemi Rhodosu, na jehož východním pobřeží se především relaxuje, jih a západ vyhledávají hlavně milovníci vodních sportů.  

K nejznámějším lokalitám východu Rhodosu patří Tsambika s přírodní písečnou pláží orámovanou horským masivem, která se řadí pro svoji vybavenost a dostupnost k těm nejnavštěvovanějším zejména rodinami s dětmi.

Na závěr dne stráveného právě tady stojí za to vyjet po velice strmé betonové cestě pod stejnojmenný vrchol nedaleko pláže a pak "po svých" zdolat ještě tři sta schodů vzhůru.

Na samém vršku vás čekají nádherné výhledy na pobřeží i vnitrozemí ostrova a nejen to. Stojí zde klášter zasvěcený Panně Marii, k němuž se podle jedné z legend vypravil muž z bezdětného manželského páru bez naděje na potomka, protože po tři noci spatřil na vrcholu hory zář tajemného ohně. Na místě našel ikonu Panny Marie, které slíbil, že pokud manželka otěhotní, postaví tu klášter. Po návratu se dozvěděl radostnou novinu, narodila se jim holčička, dostala jméno Tsambika a muž postavil klášter. Dodnes sem putují především ženy, aby si vyprosily potomky.

Ale zpět k moři. S Tsambikou „přes kopec“ sousedí oblázková pláž letoviska Kolymbia, kde si každý to své místo na slunci určitě najde. Severně odtud pak najdeme nejznámější pláž celého ostrova Faliraki, k níž náleží i legendární zátoka Antonyho Quinna s oficiálním názvem Vagies. Se jménem herecké ikony je spjata až od roku 1961, kdy se zde natáčel válečný film Děla z Navarone. Quinnovi se tu velmi zalíbilo, a tak kousek Řecka dostal darem.

Později byl tento akt anulován, zátoka si ale ponechala jeho jméno a stala se velice oblíbenou. Tento kout však možná mnohem více evokuje především představu úžasného Řeka Zorby, tančícího na pláži (a vůbec nevadí, že ve skutečnosti to bylo jinde).

Hned v sousedství lze odpočívat na pláži zálivu Ladika s vodou mnohem modřejší než obloha.

Zajímavou zastávkou při cestě na samý jih ostrova může být nenápadná pláž Mojito, kde při troše fantazie není těžké se přenést do zlatých a uvolněných šedesátých let. S barevnými oblázky a jemnou, tmavě zabarvenou drtí, tolik příjemnými na pohled, korespondují odstíny rákosových deštníků a lehátek. Atmosféru umocňuje stylový, zpola přírodní bar jen kousek od pláže.        

Rájem pro surfaře a kitery je nejjižnější cíp Prasonisi, spojený s ostrovem písečným pásmem dlouhým zhruba jeden kilometr, který lze v době odlivu přejít suchou nohou. Během několika chvil se právě zde můžete koupat ve Středozemním a Egejském moři. Podle směru větru je jedno z nich většinou rozbouřené, druhé klidné. Češtinu tu slyšíte často, protože své první chvíle na prkně s plachtou nebo s drakem nad hlavou zde prožívají i Češi pod vedením našich zkušených instruktorů.

Na západě ostrova vybízí k návštěvě pláž Fourni pod hradem Monolithos nebo třeba Ixia, záleží jen na vás.

A úplně závěrečným tipem může být romantická zátoka apoštola Pavla v Lindosu, kam se určitě rádi jednou vrátíte.

Reklama

Výběr článků

Načítám