Hlavní obsah

Tří králů si v pražské zoologické zahradě užily zejména děti - a s nimi i velbloudi

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou hezké ty staré zvyky. Tři králové a písmena K+M+B na dveřích namalované přežili všechny režimy, snad nám to ještě nějaký čas zůstane. Nejen po člověčenstvu, ale i havěti všeliké a zvířectvu chodili tři východní mudrci v pražské zoologické zahradě. Nejvíce se to prý líbilo velbloudům.

Foto: V. Šilha

Někde prý chodí už jen dva mudrci, v zoo ale byli všichni. Čím víc králů,tím víc mrkve, to přece ví každý velbloud

Článek

„S drobnými dárečky pro dětské návštěvníky vyrazila trojice do zahrady. Od desáté hodiny procházeli areálem, kde žehnali poutníkům a budovám klasickou zkratkou K † M † B †, tentokrát s rokem 2016. Vyvrcholením tříkrálové výpravy bylo setkání s velbloudy ve 12:30. Kašpar, Melichar a Baltazar přinesli rodině samce Jepa něco dobrého na zub. Radost z mrkve měli velbloudi a také děti, které si výjimečně, v doprovodu králů, mohly velbloudy nakrmit. Procesí vzbuzovalo veliký zájem u zahraničních návštěvníků zoo, kteří se s trojicí poutníků hojně fotografovali,” sdělila vedoucí tiskového oddělení zahrady Jana Myslivečková.

Jména Kašpar, Melichar a Baltazar dostaly postavy později

Tři králové, či spíše mudrci či mágové se objevují až v Matoušově evangeliu. Mluví se ale jen o příchodu učenců, počet se odhaduje podle darů. Přinesli zlato, myrhu a kadidlo. Den příchodu se slaví jako den Narození Páně, dvanáctý den Vánoc, kterýmžto svátky končí.

Jména dostali až v sedmém století - Kašpar, Melichar a Baltazar. Jsou ztotožňována s písmeny psanými posvěcenou křídou na dveře nebo zádveří a vrata chlévů, což je ale omyl. Zkratka K † M † B † nebo latinský ekvivalent C † M † B † (nebo † C † M † B ) je vyjádřením požehnání.

Text zní Christus mansionem benedicat – Kristus ať obydlí žehná, ať Kristus požehná tomuto příbytku (po celý rok – proto se za třetí křížek píše letopočet). Tři křížky symbolizují Nejsvětější Trojici, tj. Otce, Syna a Ducha Svatého. Nejsou to tedy znaménka „plus“ mezi iniciálami.

Reklama

Výběr článků

Načítám