Hlavní obsah

Tři jizerskohorské skalní dominanty odmění zdatné mimořádnými vyhlídkami

Novinky, Bohumil Žďárský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každého, kdo se nachází v údolí řeky Smědé mezi Hejnicemi a Bílým Potokem pod Smrkem, zaujmou nádherné vrcholové skály. Ořešník (800 m n. m.) nad Hejnicemi a nad Bílým Potokem Frýdlantské cimbuří (900 m n. m.) a Paličník (944 m n. m.). Dostupnost je rozdílná, ale odměnou jsou nádherné výhledy.

Foto: Bohumil Žďárský

Pohled na Frýdlantské cimbuří od Poledních kamenů

Článek

Relativně nejsnadnější výstup je na Paličník, pokud se zvolí nástup do trasy ze Smědavy (847 m n. m.), protože na vzdálenosti 6 km je převýšení jenom 100 m.

Trasa začíná po zelené značce a končí po 4 kilometrech u rozcestníku na Předělu (888 m n. m.). Tady se nabízí výstup na Smrk přes Nebeský žebřík, trasa přes Pytlácké kameny a Jelení stráň do osady Jizerka a po 2 km po modré pod vrcholovou skálu Paličníku.

Výstup na vrchol skály je bez stupů a žebříků bezproblémový a nabízí kouzelné výhledy. Na jižní straně se otevře pohled na vrcholy Černého vrchu, Jizery, Smědavské hory a rozeklaných skal Frýdlantského cimbuří. Na severu je to rozsáhlý masiv Smrku s novou rozhlednou. Směrem východním je patrná silueta části Krkonoš a zřetelně vrchol Bukovce nad osadou Jizerka. V údolí řeky Smědé je pohled na Bílý Potok pod Smrkem, Hejnice, Raspenavu a ještě v dáli Frýdlant v Čechách. Náročný sestup je po žluté 3,5 km k Hájenému potoku a přes Bártlovu boudu do Bílého Potoka.

Trasa k vrcholové skále Frýdlantského cimbuří, pokud je začátek na Smědavě, se skládá ze dvou rozdílných částí. První je pozvolné stoupání 5 km pouze s převýšením zhruba 150 m na Polední kameny (1007 m).

Cesta začíná po červené značce 1,5 km na Pavlínovu louku kolem hlubokého údolí Bílé Smědé a pak pokračuje po žluté na vrcholovou skálu Poledních kamenů. Na vrcholové skále je krásné odpočinkové místo s nádhernými výhledy na Smrk, Paličník a do údolí řeky Smědé.

O 100 m níže se otevírá pohled na rozeklané skály Frýdlantského cimbuří se skálou, na jejímž vrcholu je kříž a je přístupná. A tady začíná ta druhá část trasy sestupem mezi skalisky, v jednom místě jsou skoby a řetězy, až k místu, kde je rozcestník ve výšce 900 m n. m., který oznamuje, že vyhlídková skála tam i zpět je 200 m.

I tato vzdálenost je velmi náročná. Vede úzkou sestupovou částí pod vrcholovou skálu a samotný výstup přes vysoké skalní stupy a závěrečný žebřík dá zabrat. Cesta zpět je stejně náročná a od rozcestníku čeká nepříjemný sestup 3,5 km po zelené dolů. Následuje trasa kolem vlevo burácejícího vodopádu Černého potoka, který prosvítá mezi stromy až po klidné cestě do Bílého Potoka.

Když se přijede vlakem do Hejnic, tak je vidět výrazná dominanta skály Ořešníku. Ještě kouzelnější je pohled na vrcholovou skálu přes hejnickou baziliku. A tady začíná 2,5 km cesta nahoru po červené značce ze 370 m do 800 m n. m. výšky k vrcholové skále.

Trasa vede přes řeku Smědou za bazilikou, pozvolným výstupem po severním úbočím až k vrcholovým skálám k rozcestníku, který oznamuje, že na vyhlídkovou skálu je 500 m. Samotný výstup na vrcholovou skálu není příliš náročný, ale úzké schody před vrcholem budí respekt.

Je-li štěstí na dobrou viditelnost, tak se rozprostřou nádherné výhledy. Na severu je Smrk a Paličník, na západě Ptačí kupy a samozřejmě kouzelný pohled do údolí řeky Smědé a hlavně na Hejnice s basilikou. Odměnou je i následný sestup k vodopádům Velkého Štolpichu a cesta do Hejnic přes Ferdinandov.

Reklama

Výběr článků

Načítám