Hlavní obsah

Třetí premiérou operní sezóny 2017/18 Národního divadla Brno je Faust a Markéta

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opera Charlese Gounoda patří k nejslavnějším francouzským hudebně dramatickým dílům. Premiéra se koná v netradičním prostředí pavilonu P na brněnském výstavišti v sobotu 16. prosince.

Foto: NdB
Článek

Režisér Jiří Heřman a šéfdirigent Marko Ivanović jsou čerstvými nositeli ceny Divadelních novin v kategorii Hudební inscenace 2017 za operu Láska na dálku, která objevovala nové výrazové cesty v prostoru operou dosud nevyzkoušeném. Tím prostorem je nejnovější, největší a nejmodernější, multifunkční pavilon na brněnském výstavišti, o rozměrech 200 x 80 metrů s pohodlným zázemím pro diváky a účinkující. 

Rekonstrukce Janáčkova divadla otevřela pro operní soubor možnosti hrát v prostorách netradičních, avšak velmi inspirativních.

„Janáčkovo divadlo mi moc chybí, na druhou stranu jsem rád, že nám nynější situace umožnila vytvořit výjimečný operní projekt Faust a Markéta, který bude pro mnohé jedinečnou možností vidět Gounodovo dílo v konfrontaci s rozlehlým prostorem… Pohled diváka je vedený přímo do rozlehlého prostoru, ve kterém se odehrává něco, co přesahuje čas,“ vyjádřil se Jiří Heřman.

Jako v předchozích inscenacích se mohou diváci těšit nejen na vynikající scénický koncept a režijní ztvárnění, ale rovněž mimořádné pěvecké výkony. Roli Markéty ztvární přední členka brněnského souboru Pavla Vykopalová spolu s již stálým hostem sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou.

Po vynikajícím výkonu v roli Nemorina se jako Faust představí španělský tenorista José Manuel v alternaci s Lucianem Mastrem a jako Mefistofeles Jan Šťáva spolu s Davidem Nyklem a Ondrejem Mrázem. 

Má člověk nesmrtelnou duší? Někteří lidé byli ochotni dát ji v sázku spolkem s ďáblem. Příběh doktora Fausta žije a oslovuje po staletí v mnoha podáních a podobách. I hudebních zpracování je bezpočet. Jedním z nejslavnějších: Gounodova opera. Libretisté Jules Barbier a Michel Carré čerpali z Goethovy hry, ne však v její šíři. Vybrali část o Faustově setkání s nevinnou dívkou Markétou a tragických následcích romantického vzplanutí.

Verze lidství v sobě nese nesmírnou sílu a víru, skrze které je Markétka spasena.  Opera existuje v několika verzích, ta, která se dnes běžné uvádí, vychází z podoby pro pařížskou Opéra z roku 1869.

Inscenace, která vzbuzuje zájem širokého okruhu přátel opery, ale i těch, kteří operní představení navštěvují jen příležitostně, se bude v této sezóně hrát pouze ve dvou blocích: letos v prosinci a v květnu 2018.  Po premiérovém představení 16. prosince v reprízách 17., 18. a 19. prosince v pavilonu P na brněnském výstavišti.

Reklama

Výběr článků

Načítám