Hlavní obsah

Třetí potomek medvědice Kamčatky je zase kluk

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V brněnské zoologické zahradě se uskutečnila dlouho očekávaná první veterinární prohlídka letos narozeného medvěda kamčatského a bylo zjištěno jeho pohlaví: rodiče Jelizar a Kamčatka opět zplodili samečka. Jeho jméno je zatím neznámé. Vyberou ho návštěvníci zoo hlasováním ze tří návrhů.

Foto: Jiří Smutný

Kamčatka (vpravo) v roce 2014 se svými dvojčaty

Článek

Zatímco minulý porod v roce 2012 se uskutečnil v porodním boxu a pod dohledem kamery, tentokrát bylo vše jinak. Otec Jelizar vyhloubil ve svahu ve výběhu brloh a matka Kamčatka se rozhodla porodit tam. Navíc svému partnerovi dala jasně najevo, že ho v brlohu nechce.

Když se mládě narodilo, dlouho ho nikdo neviděl. Matka ho v brlohu skrývala před návštěvníky i chovateli 4 měsíce. Až pak se mládě odvážilo vykouknout ven a občas vyjít pod dohledem starostlivé Kamčatky na krátkou procházku.

„Chovatelé se pokoušeli v posledních dvou týdnech nalákat Kamčatku do zázemí, aby mohl mládě prohlédnout veterinář. To se nám podařilo na konci minulého týdne, kdy se samice nechala zlákat vůní oblíbených ryb a navštívila zázemí. Využili jsme příležitosti, mládě oddělili od matky, zvážili, naočkovali a zjistili, že je to opět sameček. Teď se pokusíme spojit celou rodinu dohromady a doufáme, že Kamčatka dovolí Jelizarovi podílet se na výchově,“ říká kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Jméno medvíděti vyberou návštěvníci zoo ze tří návrhů. Bude to buď Bolek, Bruno nebo Hugo. Hlasovací box najdou v chalupě naproti výběhu medvědů od 16. června do 3. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám