Hlavní obsah

Třetí den týdne dobré pohody v Ústí nad Orlicí ve znamení tance a orientačního běhu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 8. června v rámci Města v pohybu Ústí nad Orlicí se Mírové náměstí proměnilo ve velký taneční sál a ulice města v trasu orientačního běhu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Temperamentní projev cvičitelky zlákal k tomuto tanečnímu cvičení desítky žen bez rozdílu věku.

Článek

Divácky velmi zajímavý program nabídl třetí den týdne dobré pohody Města v pohybu v Ústí nad Orlicí.

S přesným vymezením času od 16:10 byl na Mírovém náměstí představen taneční fitness program ZUMBA, který v sobě spojuje prvky aerobního cvičení a latinsko-amerických tanců. Temperamentní projev cvičitelky záhy zlákal desítky žen k následování předváděných cviků. I když zumba spíš než sport připomíná tanec, výsledkem je účelné spalování tuků, formování a posilování celého těla. Toto rychle pochopily ženy bez rozdílu věku, muži se mezi tančícími cvičenkami kupodivu nenašli. Skvělá hudba, dobrá nálada a pocit radosti byl pak odměnou všem účastnicím.

Poté následovaly ukázky dynamických choreografií taneční ústecké skupiny FLOW, která se zaměřuje na styl street dance. Jejich 65 členů ve věku od 7 do 20 let se věnuje především soutěžním vystoupením, z kterých si tanečníci odvážejí řadu předních míst ze soutěží po celé ČR. V závěrečném vystoupení provedeném s patřičným elánem a energií se představila skupina, která 10. června se účastní Mistrovství Evropy. Tentokrát úkolem diváků je nácvik držení palců.

Souběžně s děním na Mírovém náměstí byl na prostranství nedaleké ZŠ Komenského odstartován orientační běh pro veřejnost. I tato akce přinesla řadu aktivit spočívajících v prospěšném pohybu, bližšího poznání města a zvládnutí orientace v mapě.

Klub orientačního běhu Ústí nad Orlicí umožnil široké veřejnosti poznat a zapojit se do tohoto moderního sportu v přírodním prostředí, které tentokrát vyměnil za trasu ulicemi města.

Nabídnuty byly tratě pro tři kategorie, a to HDR pro rodiče s dětmi, která měřila 1,2 km, další pro začátečníky všeho věku v délce 1,3 km a poslední pro tzv.Elite rozdělenou na muže a ženy s délkou 3,5 km. Úkolem bylo podle předané mapy projít kontrolami v daném pořadí a splnění potvrdit procvaknutím papírové průkazky. Požadavkem registrovaných sportovců bylo navíc proběhnout trať v co nejkratším čase.

Z 20 závodníků HDR na 1.místě skončil Jan Kulhavý před Sebastiánem Filipem a Alešem Kulhavým (všichni z Ústí nad Orlicí).

Z 15 startujících začátečníků zvítězil Jan Moravec před Dominikem Jirouškem (oba z Rychnova nad Kněžnou) a Vojtěchem Hillerem ze Žamberka.

V kategorii Elite mezi 30 muži 1. místo získal Jonáš Koditek, 2. místo Miroslav Koblížek (oba Ústí nad Orlicí) a 3. místo Martin Locker z Rychnova nad Kněžnou.

V kategorii Elite 20 žen zvítězila Simona Chládková před Ivou Kubíčkovou (obě z Pardubic) a Ludmilou Hájkovou z České Třebové.

Nejmladším účastníkem bylo dvouleté dítko v kočárku a nejstaršími dvaasemdesátiletý Václav Tobiška ze Žamberka a pětašedesátiletá Zdenka Křížová ze Žďáru nad Sázavou.

Tato akce důmyslným vytyčením tratě předsedou Klubu orientačního běhu Kamilem Koblížkem a místopředsedou Viktorem Mutinským přináší závodníkům dokonalejší seznámení s městem včetně zapomenutých zákoutí. Stala se tak oblíbeným závodem nejen pro místní sportovce. Mimo jmenovaných vítězů přijeli i závodníci z Dobrušky a Chocně.

Reklama

Výběr článků

Načítám