Hlavní obsah

Třetí adventní neděli v Dobrušce prozáří tóny Rybovy České mše vánoční

Novinky, Dana Ehlová

Po roce se opět do Dobrušky vrátí Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v podání orchestru ZUŠ Týniště nad Orlicí pod taktovkou Pavla Plašila, rychnovských sborů Carmina a Carmina Alta a sólistů. Stane se tak v neděli 16. prosince v 15 hodin, kdy známé Hej, mistře! zazní v Husově sboru.

Foto: ZUŠ Týniště nad Orlicí (archiv)

Česká mše vánoční v podání orchestru ZUŠ Týniště nad Orlicí pod taktovkou Pavla Plašila, sborů Carmina a Carmina Alta a sólistů opět v Dobrušce.

Článek

Mše z roku 1796, vyprávějící příběh zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám, si oblibu získala především tím, že je zasazena do českého prostředí, takže se stala širokému obecenstvu přístupnou a srozumitelnou svou prostotou i radostnou a svěží atmosférou.    

Připomeňme si, že zvláštností mše Hej, mistře! je fakt, že od Jakuba Jana Ryby pochází nejen hudba, ale i text, že se po celých českých zemích brzy po svém vzniku rozšířila prostřednictvím opisů a že tedy od počátku vznikalo mnoho úprav, spočívajících ve změnách instrumentace, textu, melodie, popř. transpozicích do jiných tónin.

Originální partitura se bohužel do dnešních dnů nedochovala, a tak Česká mše vánoční existuje v četných opisech - v současnosti uváděné verze jsou sestaveny na základě jejich rozboru. Některé části mše bývají provozovány i samostatně jako pastorely.

Sváteční chvíle v podobě České vánoční mše Jakuba Jana Ryby zprostředkují v Husově sboru v Dobrušce již osvědčení interpreti v čele s Mgr. Pavlem Plašilem, ředitelem ZUŠ Týniště nad Orlicí, kapelníkem Mladého týnišťského big bandu a členem Filharmonie Hradec Králové, takže posluchači se opravdu mají na co těšit.

Vstupenky v hodnotě 100 korun budou v prodeji přímo před koncertem.   

Reklama

Výběr článků

Načítám