Hlavní obsah

Trentinské údolí Valle Salus je oáza pohody, klidu a krásné přírody bez davů turistů

Novinky, Roman Mašín

Trentino je známou turistickou destinací. Přesto se tu stále najdou turistickým ruchem téměř nedotčená místa. Takovým je údolí Valle Salus, známější spíše pod jménem zdejších lázní: Comano Therme. Nenajdete tu davy turistů, a to i přesto, že například jezero Garda je odtud coby kamenem dohodil.

Foto: Roman Mašín

Selská rodinná restuarace Al Ritorno v San Lorenzo Banale funguje od jara do podzimu. Servírují tu pouze tradiční pokrmy z místních surovin.

Článek

Údolí je jednou ze vstupních bran do oblíbeného pohoří Dolomity Brenta. Nejsou tu žádné obří hotelové komplexy, v noci tu neduní diskotéky ani tady nejsou ulice plné nočních barů.

Najdete tady plno ubytovacích možností přímo na selských statcích, kde můžete doslova ochutnat autentickou atmosféru a život místních lidí. Valle Salus je oázou klidu, vhodnou pro ty, kteří mají rádi klidnou romantickou dovolenou uprostřed krásné přírody.

Brambory z oblasti Lomaso

Údolí se dělí na tři oblasti. Uprostřed je Lomaso, s centrem celého údolí v obci Ponte Arche. Zde jsou všechny místní úřady.

Každá ze tří oblastí se pyšní jedním gastronomickým produktem, které jsou známé nejen v širokém okolí,  ale po celé Itálii. Když se řekne Lomaso, znamená to brambory. Pěstují tu několik druhů, nicméně nejvyhlášenější jsou brambory fialové. Nikoli ty bez chuti a zápachu, které se objevují v českých supermarketech. Tyhle jsou voňavé a výborné.

V Lomasu leží také nejznámější místo, které dalo regionu druhé jméno - lázně Comano Therme. Za termální léčivou vodou sem jezdí lidé především s kožními problémy.

Ořechy z Bleggio a trocha historie

Severozápadně od Lomasa leží oblast Bleggio. Zdejší ceněný produkt jsou vlašské ořechy. Jsou menší než ty běžné v obchodech, avšak o to lépe chutnají. Ořešáků tu rostou celé háje a většina místních lahůdek je obsahuje.

Dalším významným turistickým lákadlem jsou dvě malé obce, Rango a Balbido. Rango je středověká obec se zachovalou původní architekturou. Patří mezi nejkrásnější obce Itálie. Najdete tu dlážděné uličky, náves s kašnou nebo tajemné průjezdy a zákoutí.

Balbido je zase známé tzv. murales. Tyto malby na fasádách připomínají obyvatele, jejich povolání, koníčky nebo životní příběhy, které se vážou k tomu určitému domu. V současnosti tu můžete obdivovat přes 200 děl.

Banale je stranou, ale o to krásnější

Oblast Banale leží tak trochu „za rohem”. Když za ten roh mezi obcemi Sclemo a Tavodo vyjedete, otevře se vám úchvatný pohled na masiv Dolomitů Brenta, na jehož úbočí leží dvě hlavní obce oblasti - San Lorenzo a Dorsino.

Zde jsou hrdí na klobásu ciuìga. Recept vznikl v 19. století, kdy se údolím prohnal hladomor a lidé tak se snažili využít k snědku, co šlo. Vzali zde pěstovanou vodnici, nastrouhali ji a smíchali se 30 % vepřového masa. Směs naplnili do střívek a vyudili a zrodila se ciuìga.

Dnes se už poměr surovin obrátil, takže vodnice už je v klobáse pouze 30 %. Ale ciuìga si zachovala svou unikátní zemitou chuť. Protože vodnice nemá takovou trvanlivost, klobásu tu najdete v obchodech a restauracích pouze od pozdního podzimu do časného jara.

Údolí Valle Salus je zatím tak trochu opomíjeno našimi turisty. S výjimkou rybářů-muškařů, kteří sem pravidelně jezdí na Mistrovství Evropy v tomto sportu. Údolí nabízí speciální pobyty pro rodiny s dětmi nebo dovolenou se psem. Pro ty, kteří mají rádi klid, tradice, dobré jídlo, pití a krásnou přírodu, je Valle Salus ideálním místem k dovolené.

Reklama

Výběr článků

Načítám