Hlavní obsah

Trendy ve zdobení stromku inspirovat mohou, ale nemusí

Novinky, Blanka Kovandová

Každoročně se už od října začnou objevovat různé - a mnohdy velmi protichůdné informace o tom, co bude letos o vánocích "in". Týká se to jak zaručených tipů na dárky, tak i aktuálních trendů ve vánoční výzdobě. Kdo tedy udává módní krok ve světě vánočních ozdob?

Foto: Blanka Kovandová

Láska a mír

Článek

Aktuální trendy přitom neurčují sami výrobci - aby třeba prodali to, čeho mají na skladě nejvíc. Existuje na to speciální organizace EFSA – Evropská asociace floristů a výrobců dekorací. Ta každoročně vydá své doporučení ohledně stylu, barev i použitých materiálů. Každý si pak z tohoto doporučení může vybrat to, co ho nejvíce oslovuje. I pro letošní zimu tak byly určeny čtyři velmi odlišné styly.

Všechny čtyři jsou k vidění ve vizovické galerii Mariette na tradiční Velké vánoční výstavě v předzámčí místního zámku. „Nikomu nechceme diktovat nějaký styl a nutit lidi, aby zdobili každý rok stromek jinak. Spíše u nás najdou zdroj inspirace. Správný vánoční stromek by měl vyzařovat pohodu, odkazovat na rodinnou historii - to je určitě důležitější, než mít všechno trendy," vysvětlila autorka výstavy Iva Mynářová.

A jaké jsou tedy ty letošní vánoční inspirace?

První styl se jmenuje Láska a mír (Love and Peace) a nejpřesněji jej vystihují slova – poklidný, moderní, kvalitní, jemný, poetický a svěží. V barvách přechází jemná lehce zelenkavá k přírodně medové až po zlatavé odlesky. V dekoru najdeme stylizace přírodních motivů, třepotající lístky se daří zachytit blyštivými posypy a kontrastů jsme docílili jiným technologickým zpracováním stejného vzoru, který se tak objevuje na koulích čirých, matných i lesklých.

My cosy chalet – tedy Má útulná chatka je název druhého trendu ve zdobení. Tento styl by měl být útulný, tradiční, venkovský, uvolněný a šarmantní v chladných, velmi uklidňujících barvách – šedé, modré, tyrkysové a patinovaného stříbra. Ze zdobení by mělo dýchat kouzlo zděděného a tradice. V dekorech se opět objevují přírodní motivy – trávy, větvičky, zvířátka.

Děti asi nejvíc ocení styl, který radí: Zpět do školy! (Back to School!). Je totiž zábavný, barevný, v duchu šedesátých let a přitom trendy a připomíná to dobré ze školních let. Výrazně barevné ozdoby jakoby někdo pomaloval bílou křídou a vybral si k tomu dětské motivy, zvířátka, puntíky, kytičky. Vše dohromady by mělo tvořit veselou, pestrou směs.

A jestli letos něco hodně přitahuje pozornost, tak je to trend s tajemným názvem Zaklínadlo (Witch spell). Zaklínadlo je ženské, rafinované, tajemné, okouzlující a dramatické. Jde o harmonii teplých odstínů vínové, hnědé, červené, burgundské a purpurové s bronzovými a měděnými detaily a nabízí bohaté, složité květinové vzory – zkrátka dokonalé prostředí pro krásné čarodějky i jejich blízké.

V galerii Mariette ve Vizovicích si můžete ukázky všech zmíněných stylů prohlédnout každý den až do vánoc, vždy od 9 do 17 hodin. "Všechny ozdoby jsou vyrobeny v Česku, některé vzory přímo jen pro tuto výstavu. Snažíme se lidem ukázat, že česká tradiční výroba ručně foukaných vánočních ozdob se má stále čím chlubit," dodala Iva Mynářová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám