Hlavní obsah

Třemošnice a okolí ukazuje památky i krásnou přírodu

Novinky, Pavel Kalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Třemošnice leží na úpatí krásných Železných hor, které se táhnou od Hlinska na severozápad až k městu Týnec nad Labem. Je to nádherný kraj lesů, řek, potoků, cyklostezek, turistických tras, s mnoha skvostnými a kulturními památkami.

Foto: Pavel Kalina

Berlova vápenka

Článek

Historie města je spojena s hradem Lichnice, který se vznáší jako „obláček“ nad Třemošnicí. První písemné zmínky o Třemošnici jsou psány v roce 1564. V té době hrad koupili Robmhapové a podle legendy nechali v osadě pod hradem vystavět za tři mošny peněz renesanční zámek s kaplí sv. Anny. V současné době je zámeček v soukromých rukou a kaple je po dohodě přes IC centrum v Třemošnici přístupná. Dnešní podoba zámku, stejně jako název města je z poloviny 18. století. V té době zde dochází k velkému rozvoji průmyslu. 

V roce 1816 v údolí Zlatého potoka byla vystavěna „Hedvičina huť“ a v dnešní době má zde sídlo firma Kovolis-Hedvikov. Tato soukromá společnost nyní vyrábí hliníkové výrobky pro automobilový průmysl. 

V únoru 1882 byla zahájena výstavba lokální železniční přepravy mezi městy Čáslav a Třemošnice. V témže roce v říjnu byl na trati zaveden první drážní telefon v Českých zemích. V současné době motoráček jezdí pravidelně jako osobní přeprava a jeho jízda je hlavně pro malé děti velkým zážitkem a pro turisty cestou, jak se mimo jiné dostat do krásné krajiny Železných hor.

Zajímavou historickou stavbou v Třemošnici je objekt vápenky. S výstavbou vápenky v Třemošnici-Závratci bylo započato v roce 1880 a poté byla zahájena výroba vápna. V letech 1891-1882 zakoupil vápenku David Berla a přestavil ji do současné podoby. Vápenec jako surovina byla dopravována lanovou košíkovou drahou přes vrcholky Želených hor z nedalekých Prachovic. V roce 1960 vyhasly vápencové pece z důvodu, že v Prachovicích byla postavena velká vápenka a cementárna. Poté se majitelem historického objektu stalo město Třemošnice. V letech 2009-2010 za pomoci evropských peněz došlo k rekonstrukci vápenky. V červenci roku 2010 byla kulturní technická památka slavnostně otevřena pro veřejnost. 

Třemošnice získala 1. července 1994 statut města. Ve městě se nachází sportovní areál, dům s pečovatelskou službou, kulturní dům, zdravotní středisko, školka, škola a SOŠ a SOU technické a nákupní střediska. Také se zde nacházejí dvě velké firmy, a to Dako a Kovolis-Hedvikov. S rozvojem města tu dochází k výstavbě rodinných domků.

Hodně turistů a cyklistů jezdí motoráčkem do Třemošnice a vyráží odtud do okolní krásné krajiny nejen za památkami. Jsou tu turistické trasy, třeba na Lichnici a nebo cyklotrasa na nedalekou krásnou Pařížovskou přehradu. V okolí Třemošnice je mnoho památek, jenou z mnoha zajímavých míst je Chittussiho údolí, kde protéká řeka Doubrava. Bylo to místo, které  inspirovalo malíře a umělce hlavně v období mezi světovými válkami, jako byl Antonín Chittussi a mnoho dalších. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám