Hlavní obsah

Třeboň byla hlavním městem Rožmberků, odkaz Petra Voka turisté obdivují dodnes

Novinky, Jana Vančatová

Jihočeská Třeboň si podmaňuje své návštěvníky neopakovatelným kouzlem vzácně dochovaného historického centra, lázeňské hosty pohodovou atmosférou. Každou letní sezónu přijíždějí tisíce cyklistů za upravenými stezkami vedoucími k půvabným cílům v okolí, na podzim lákají výlovy třeboňských rybníků.

Foto: Jana Vančatová

Třeboňský zámek obklopuje anglický park, veřejnosti byl zpřístupněn až v roce 1945

Článek

Návštěvníka přijíždějícího do jihočeské Třeboně obklopí jiný svět. Dědictví, které současníkům zanechaly dva významné šlechtické rody - Rožmberkové a Schwarzenbergové.

Ve 13. století zde byl založen panský dvorec, jehož posláním bylo ochránit obchodní stezky a zejména nově vznikající místo městských trhů, postupně se změnilo na centrum výměny zboží a prolínání kultur mezi Čechami, Rakousy a Bavorskem.

Od poloviny 14. století panství vlastnili Rožmberkové, kteří se rozhodli z centra města vybudovat také duchovní středisko. Původní dvorec byl přestavěn na hrad, stal se strategickou oporu vysokých cílů rožmberské politiky. 

Největšího rozkvětu město dosáhlo v 16. století, po rozsáhlém požáru sídlo i zámek dostaly svou renesanční podobu, v okolí Třeboně byly zakládány velké rybníky dávající obyvatelům obživu a místní krajině půvab, který si udržela do současnosti.

Vzestup Třeboně pokračoval i počátkem 17. století; zejména díky nejvýraznější postavě tohoto období - Petru Vokovi z Rožmberka - se město stává i hlavním centrem rozsáhlého rožmberského dominia. 

V roce 1660 se novými majiteli Třeboně stali Schwarzenbergové, kterým se úspěšně podařilo město pozvednout z útrap třicetileté války a navrátili mu zašlou slávu. Nestalo se sice již hlavním centrem panství, ale zůstala zachována jeho renesanční krása, na kterou navázalo měšťanské kouzlo baroka a další historizující slohy.

V Třeboni samotné, i jejím okolí, je opravdu turistických cílů nepřeberné množství, ale nebudete-li se moci zdržet více dní, rozhodně neopomeňte ty nejvýznamnější.

Třeboňský zámek patří k největším v České republice. Jeho dnešní podoba je dílem renesančních stavitelů, kteří na místě gotického hradu vystavěli honosné sídlo šlechtického rodu Rožmberků. Prohlídkové trasy nabízejí dvě samostatné expozice - Rožmberskou a Schwarzenberskou. V letních měsících lze navštívit i zámeckou konírnou, psí kuchyni a podzemní hradební kasematy; prohlédnout si můžete i pivovar, jehož zakladatelem byl také Petr Vok. 

Historické náměstí, věž radnice a romantické uličky navštíví snad každý; velmi příjemná je procházka anglickým parkem obklopujícím zámek, kochat se budete moci i dochovanými hradbami a původním opevněním města.

Park vás dovede až k hrázi třeboňského moře - rybníka Svět. Krásná alej podél jeho břehu zpříjemní procházku či vyjížďku k ojedinělé stavbě v pseudogotickém slohu - Schwarzenberské hrobce. Zajímavostí je, že její krypta se nachází 1,5 metru pod hladinou rybníka Svět. Kolem hrobky je vybudován kanál odvádějící vodu do nedalekého Opatovického rybníka, neustále jím proudí vzduch. Čím je v létě venku vyšší teplota, tím v kryptě větší chlad. 

Třeboň je také vyhledávaným lázeňským městem. Hostům (a nejen lázeňským) nabízí kromě léčebných programů také výborné rybí kulinářské speciality. Kapří hranolky jsou vynikající pochoutka, kterou jinde nenajdete. 

Reklama

Výběr článků

Načítám