Hlavní obsah

Trasa 600 km dlouhého běhu nevidomého Ondřeje Zmeškala vedla i Ústím nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

V pátek 14. září s deštivým ránem přiběhl do ulic města Ústí nad Orlicí nevidomý běžec Ondřej Zmeškal, kdy vytyčenou trasu na hranici města absolvoval mimo svého týmu a dokumentaristů s doprovodem žáků místní ZŠ Bratří Čapků.

Foto: Stanislava Dvořáková

Za deštivého rána po 10.hodině vběhl do ulic města Ústí nad Orlicí s doprovodem trasérů nevidomý Ondřej Zmeškal.

Článek

Ústí nad Orlicí je známé řadou vytrvalostních běžeckých a cyklistických závodů. Běh městem v pátek 14. září nebyl limitován časem, ale o to větší vytrvalostí s maximálním fyzickým nasazením zrakově postiženého sportovce.

Nepříjemné deštivé ráno, navíc pracovního dne, přineslo obavy z vylidněného, lhostejného města. Přesto pod deštníky čekající skupina 19 mladých lidí - žáků místní Základní školy Bratří Čapků pod vedením učitele Martina Tomika tyto obavy záhy rozptýlila.

Po 10. hodině, když vběhl do ulic města nevidomý Ondřej Zmeškal s doprovodem traséra, prvním uvítáním byl potlesk těchto dalších spoluúčastníků běhu. V tváři samotného Ondřeje byla vidět radost, že zase není sám, že je hodně lidí, kteří mají pochopení pro těžký úděl druhých.

Když se skupina vydala do středu města, musela zdolat stoupající ulici Velkých Hamrů, která dotvrzuje charakter zdejší krajiny podhůří Orlických hor. Navíc v poslední části i terén, kdy po nedávném pokládání potrubí je podklad ulice tvořen štěrkem, připomněl přírodní podmínky. Jinak trasa běhu 600 km, Aš - Praha - Pardubice - Olomouc - Třinec - Jablunkov, se vyhýbá hlavním silničním tahům a vede po méně frekventovaných asfaltových cestách.

Při společném běhu však všechny těžkosti i trvající déšť byly zapomenuty a poslední odpočinek před opuštěním města byl spojen s mnoha dotazy a besedou, doprovázenou spokojeným úsměvem Ondřeje i pohotovými záběry dokumentaristů. Svěřil se i s přáním dosažení svého dalšího cíle, kterým je účast na závodech v triatlonu na paraolympiádě v Tokiu v roce 2020.

I počasí přálo tomuto loučení, na chvíli přestalo pršet, a tak společná skupina pokračovala téměř na hranici města, kde po krajnici hlavní silnice I/14 se nedalo běžet, a tak Ondřej s trasérem pokračovali dál směrem na Lanškroun na dvojkole.

Vzpomínka Ondřeje Zmeškala na tuto neobvyklou návštěvu města zůstane jistě v jeho paměti vryta jako příjemný zážitek. Základní škole Bratří Čapků vedle sportovních, společenských a odborných úspěchů přibude ve vitríně jako poděkování udělené tričko s logem "600 km poslepu" a neméně vzácná medaile "Aš - Jablunkov 2018 - 600 km poslepu." 

Nedocenitelné je pak zjištění, jak je snadné přinést pocit radosti druhým a vnést pomyslné světlo do tmy těch, kterým je zdravotním omezením odepřeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám