Hlavní obsah

Tradiční výstava vláčků v České Skalici se proměnila ve víkend plný zážitků pro celou rodinu

Novinky, Ivana Karlíčková
Aktualizováno

Osmého ročníku výstavy vláčků v České Skalici, který se konal 18. - 20. září, se zúčastnilo na 40 vystavovatelů. Expozice čítala celkem 23 modelových kolejišť, dále byly k vidění papírové modely hradů a modely vojenské techniky. Za tradici již můžeme považovat zahradní vláček z Chvatlin, který vozil děti i dospělé v sobotu a v neděli.

Foto: Ivana Karlíčková

výstava vláčků v České Skalici pořádalo Modelářské centrum

Článek

Po celý sobotní den si návštěvníci užívali bohatého doprovodného programu před klubovnou, kterému kralovali hasiči s ukázkou techniky moderní i historické, a kurzem první pomoci. Velký zájem budily ukázky hašení hořící pánve s olejem, jak bezpečně uhasit hořící olej, ale především jak to v žádném případě nedělat.

V neděli čekalo návštěvníky překvapení ve formě horolezecké lanovky, kterou si s nadšením vyzkoušeli malí i velcí návštěvníci, samozřejmě pod vedením a se zajištěním zkušeného horolezce.

Letošní výstava potěšila návštěvníky novinkami zabírajícími téměř polovinou expozice. Hned při vstupu do hlavního sálu upoutaly návštěvníky dvě rozsáhlá kolejiště v měřítku TT, modelářů z Olešnice a z Mančic u Zásmuk. Další zajímavostí, která upoutala na první pohled bylo HO (1:87) digitální kolejiště ve výstavbě, které samo o sobě je precizní truhlářskou prací. Kolejiště nyní čeká na dotvoření krajiny.

Perličkou bylo kolejiště v měřítku N (1:160) s plně automatizovaným provozem. Celé kolejiště bylo skryto pod průhlednou deskou, tudíž návštěvníci si mohli prohédnout všechny detaily hezky z blízka.

Oko modelářů i obdivovatelů mašinek potěšilo každé kolejiště na výstavě, malé či velké, rozpracované, a nebo propracované s dokonalou krajinou. Každý si našel to své... Nikdo neodcházel nespokojený.

I ti, kteří se nechtěli jen dívat, si přišli na své. Po celý víkend si návštěvníci mohli vyzkoušet vlastní modelářskou zručnost. Připravili jsme několik druhů workshopů, neboli po našem modelářských dílen. I v letošním roce nezklamali kamarádi z Atelieru Wepe, kteří se s chutí pustili se zájemci do stavby domečků z laserových stavebnic. Letos přivezli i své nové TT kolejiště zastavěné laserovými modely domečků vlastní výroby.

Chybět ale nemohla ani klasika - modelářské dílničky pro malé i velké -tentokrát úplně nové zahradní domečky s krajinkou, které měly úspěch pro svoji jednoduchost, ale i rozmanitost díky fantazii malých i velkých modelářů.

Výstavu doplnila expozice kolegů ze Sdružení železničních modelářů Pečky, a také z modelářského kroužku při Domě dětí a mládeže ve Dvoře Králové nad Labem.

Digitalizaci kolejiště prezentovali specialisté právě na tuto tematiku. Zájemci si odnesli cenné rady a informace o možnostech zdigitalizování starších lokomotiv, ale i tipy, jak vybudovat nové digitální kolejiště.

Doprovodný program zpestřila po celou sobotu i neděli příjemná hudba, a sladkou (nebo slanou) tečkou bylo výborné mexicko-české občerstvení ve stánku u Luboše.

Velké poděkování patří všem zúčastněným, bez kterých by se výstava nemohla konat, a všem, bez kterých by výstava nebyla taková, jakou ji všichni znáte, a máte rádi.

Rádi bychom vyslovili poděkování Městu Česká Skalice, za podporu, kterou věnuje činnosti modelářského kroužku Modelářského centra v České Skalici, a za podporu výstavy modelové železnice v České Skalici.

Reklama

Výběr článků

Načítám