Hlavní obsah

Tradiční předvánoční výstava patchworku otevřela adventní období

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 1. prosince se zahájením adventu a rozsvícením vánočního stromu na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí se otevřely i dveře Římsko-katolického farního úřadu, který umožnil přehlídku zajímavé tvorby skupiny patnácti ústeckých žen.

Foto: Stanislava Dvořáková

Prodejní výstava patchworku nabídla bohatý výběr dárků pod vánoční stromeček.

Článek

Z nedalekého náměstí zaznívající melodie známého hitu "Vánoce přicházejí" připomněla, že nastal 1. prosinec, kdy začíná meteorologická zima, ale i adventní doba s dlouhými večery, plnými tradic, možná i s trochou ledu a sněhu. Nejpříjemnějším zvykem pak je příprava na Vánoce s vymýšlením dárků a dekorace.

V Ústí nad Orlicí se stalo zvykem, že ženy, jejichž zálibou se stalo umění patchworku, v tuto dobu představují svoje výrobky veřejnosti i s nabídkou některých ke koupi. Jedná se o typ ručně zhotovených a řemeslně ztvárněných předmětů denní potřeby. Fantazie a obrazotvornost jejich tvůrkyň z různých ústřižků látky kombinováním a skládáním do zajímavých tvarů vytvořila líbivé sestavy.

Obliba této činnosti spadá do dávné doby. Nejstarší dochovaný patchwork pochází z Číny z 8.-9.století, a to buddhistické roucho sešité z pestrých hedvábných látek.

Není divu, že tento způsob tvorby, navíc s prospěchem využití již nepotřebných zbytků látek, našel oblibu u švadlen naší doby včetně obdivovatelů těchto výrobků.

Patnáct členek ústecké skupiny patchworku připravilo i v letošním roce přehlídku svých prací a díky organizačnímu úsilí Jaroslavy Chejnovské a Ireny Koudelkové získaly prostor na farním úřadě, jehož stěny proměnily v pastelovou obrazárnu a stoly v nabídku bezpočtu drobných dekorací. Prohlížet i vybírat pro vlastní domov mohou návštěvníci deky, pokrývky na křesla, přehozy na postele a ubrusy. Dále prostírání, etue, nákupní tašky, síťovku minulé doby, peněženky, klíčenky, hračky, panenky a další drobné dárky ještě dva dny až do 3. prosince.

Hlavní téma Vánoc je zastoupeno různými motivy a látkovými vánočními stromky včetně bohaté nabídky na jejich ozdobu v podobě zvonečků a hvězdiček. Protože součástí lidských životů se staly domácí mazlíčci, nechybí ani jejich látková podoba. V košíku se tulí koťátka, vedle dovádí štěňata a skotačí koník. Na přehozu kontroluje sváteční situaci moudrá sova.

To vše představuje vhodný doplněk stylu starého nábytku, dokáže však zútulnit i moderní interiér. Důkazem bylo i provedení výstavy v prostorách zámku v Potštejně.

Reklama

Výběr článků

Načítám