Hlavní obsah

Tradiční Jánské hody v Boleradicích potěšily (nejen) milovníky dechovky

Novinky, Drahomír Hausner

O uplynulém víkendu si v Boleradicích na Břeclavsku přišli na své milovníci dobré dechovky a místních tradic. Konaly se zde tradiční Jánské hody, které pořádala Boleradská krojovaná mládež za velké podpory rodičů a příbuzných a vedení městyse.

Foto: Drahomír Hausner

Slavnostní chvíle otevření zrekonstruované návsi

Článek

V pátek začala první část hodů tradičním „ručním“ stavěním máje. Zkušení stavěči i ostatní pomocníci hravě zvládli postavit máji, která měří 31 metrů. Po jejím usazení všechny přítomné potěšilo vystoupení Cimbálové muziky sourozenců Osičkových. Dobrá nálada trvala až do pozdních hodin.

V sobotu dopoledne se krojovaná mládež, rodiče, prarodiče, vlastně téměř všichni, kdo v té době byli Boleradicích, připravovali na odpolední krojovaný průvod obcí, který začal u první stárky. A co se týče krojovaných párů, tak jsem jich napočítal přes dvacet a k tomu musím přičíst ještě naše nejmenší, kteří se za doprovodu rodičů přidali k průvodu.

Následovalo krátké zastavení u pana starosty a poté netradiční okamžik, a to přestřižení pásky a otevření nově zrekonstruované návsi, která na svoji opravu čekala pěknou řádku let. Přestřižení pásky se ujal starosta a první pár za stárky. Za přítomnosti zastupitelů a občanů byla náves oficiálně otevřena a hodové veselí pokračovalo v 17.00 hodin tradiční Moravskou besedou, kterou zatancovaly krojované děti. Večer probíhala tradiční večerní zábava.

V neděli po požehnání v kostele se vydal průvod krojovaných opět po obci a na 17.00 byla připravena tradiční zavádka. Místní „Mužáci“ složili text šitý na míru jednotlivým párům a zazpívali řadu Boleradských písní. To vše probíhalo za hudebního doprovodu dechové hudby Lácaranka, kterou chválili jak místní, tak i přespolní návštěvníci hodů.

Jako každý rok, své místo na Boleradských hodech a tanečním „place“ měla i krojovaná mládež z okolí. Večer patřil večerní zábavě – až do rána. A abychom nezapomněli, jako již téměř tradiční zpestření hodů se v pátek v katastru obce konala rychlostí zkouška Agrotec rallye 2014, a tak místní i návštěvníci Boleradic měli možnost ji navštívit a podívat se na rychlé závodní stroje v akci. Kdo si nezašel přímo na trať, tak měl možnost zhlédnout alespoň průjezd vozidel přes Boleradice v podvečerních hodinách.

Víkend v Boleradicích byl tedy opravdu pestrý, zábavu a odreagování našel snad každý. Nechyběla dobrá nálada, dobré vínko, dobré počasí, prostě víkend jak má být. A věřte, že když jsem v pondělí ráno odjížděl do práce a viděl jsem u máje tančit naši mládež, tak jsem se pousmál a tak trochu záviděl. Třeba příště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám