Hlavní obsah

Tradiční Jabkancová pouť pobavila tisíce návštěvníků

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota 16. listopadu patřila významné českotřebovské akci, kdy pod záštitou městského úřadu Spolek od sv. Kateřiny uskutečnil v chaloupce U Kostelíčka již 59. ročník věhlasné Jabkancové pouti.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ochutnat českotřebovský jabkanec patří k pravé gurmánské slasti.

Článek

Město Česká Třebová se nachází na východě Čech v okrese Ústí nad Orlicí a je druhým největším městem Pardubického kraje. Jeho stěžejní kulturní událostí je akce pro tisíce návštěvníků z řad domácích obyvatel včetně cizích z celé České republiky, kterou je známá a oblíbená Jabkancová pouť.

Tato pouť se navíc vyznačuje několika zvláštnostmi. Je poslední akcí tohoto druhu v roce, kdy termín je dán svátkem sv. Kateřiny, jejíž rotunda se nachází nedaleko konání akce. Navíc je i oslavou sklizně, kdy vedle dočesné, vinobraní a dožínek dochází i na brambory a z nich připravenou pochutinu - jabkance.

I když označení jabkance si mnozí pletou s jablky, nejsou daleko od pravdy. Kamenitá políčka v podhorské oblasti vydávala v minulosti aspoň bohatou úrodu brambor, které po podzimní sklizni představovaly hlavní zimní potravinu. V krajovém pojmenování to byly krumple, koroptve střílené motykou, zemáky až po honosné označení jablka ze země, inspirované zřejmě francouzským označení pomme de terre.

Postupem času se z obyčejného pokrmu chudých přidáním chuťových ingrediencí stala gurmánská záležitost. V současnosti teplé bramborové placky plněné tvarohem, potřené máslem a posypané cukrem jsou dočista lukulskými hody.

A tak typickým znakem této pouti není perníkové srdce, ale jabkanec. Další neobvyklostí je spojení tradice a současnosti v doprovázejícím programu. Kulturní odpoledne otevírá paní pulkmistrová s četníkem z minulých časů, s následným vystoupením tzv. Jabkancových umělců.

Na pořádání akce se podílí téměř sto členů dobrovolnického občanského sdružení Spolku od sv. Kateřiny v čele s předsedkyní Evou Motyčkovou.

Tak i letos již od nočních hodin bylo připravováno 10,5 metráku brambor, z kterých mletím, tlučením, vyvalováním, plněním tvarohem a pečením na rozpálené pánvi vznikají proslavené jabkance, které byly ještě za tepla roznášeny na stánky, kde na ně od ranních hodin čekali v dlouhých frontách zájemci a nejednalo se o prodej několika kousků, ale desítek do přinesených kastrůlků. Stále narůstající poptávka tak nekryje možnost rychlejší nabídky, kdy kapacita přípravných prostor je vytížena na sto procent.

Čekání zpříjemnili Jabkancoví umělci, kteří v odpoledních hodinách v nonstop programu střídali písničky se scénkami. Jabkancové Šlapeto po písni Přijela pouť - známá jabkancová vystřídalo přečtení protokolu závad v České Třebové paní pulkmistrové a po dalším hudebním vystoupení s písní Když voní jabkanec se rozpoutalo podání pravé "italské" domácnosti. Když došlo na Až půjdem z hospody, budem se mít... zpíval již celý sbor publika.

Požitek z pouti doplnily stánky rozmístěné po celé ulici U kostelíčka, kde mimo tradičních sladkostí, hraček pro děti a malého kolotoče, dominovala početná nabídka oděvního zboží, dekorací pro radost s doplněním gurmánských chutí řeznického mistra a dalších pochutin končících bohatým výběrem svařáku, medoviny a punče.

Neobvyklé teplé počasí pak podpořili i českotřebovští otužilci a červánky posetá večerní obloha.

Reklama

Výběr článků

Načítám