Hlavní obsah

"Tour de roušky" Podorlickem pokračuje. Další etapa vede do Přepych

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také Přepychy, vesnice Královéhradeckého kraje roku 2017, se postavily k ochraně svých obyvatel před zákeřným koronavirem čelem a nic neponechaly náhodě. Akce roušky tu běží na plné obrátky.

Foto: Zdeňka Seidelová (archiv)

Zdeňka Seidelová, starostka Přepych.

Článek

„Roušky nám šije moje spolužačka za základky Iva Hušková z Opočna. Dodali jsme jí materiál z prodejny Látky Lucie Rychnov nad Kněžnou, další přidaly naše důchodkyně z Domu zvláštního určení. Darovaly i pěkné damaškové bílé ubrusy. Všechno se zpracuje na roušky, které je možné vyvařit, přežehlit a druhý den znovu použít,“ popsala současný stav starostka obce Zdeňka Seidelová s tím, že tkalouny dodala firma Stuha Dobruška, kde bylo zakoupeno 1000 metrů.

Výsledkem by mělo být na 640 roušek, z nichž první už našly své majitele. „Zatím jsme rozdali 70 kusů personálu obecního úřadu, Pošty Partner, technických služeb, Domu zvláštního určení, včetně dvacítky jeho obyvatel, pracovníkům obou prodejen potravin v obci,“ sdělila starostka ve středu 18. března v podvečer.

Vzápětí Zdeňka Seidelová dodala: „Do rána budou ušity další. Jsou již předem určeny pro členky MS ČČK, které se dobrovolně zavázaly k zajišťování nákupů potravin a léků pro naše nejstarší seniory.“

Starostku velmi těší, že v akci „roušky“ není vedení obce osamocené. „V prodejně Látky Lucie se prodavačky nezastaví ani na minutu po celou otevírací dobu,“ uvedla a hned přidala další příklad: „Pro školu, její pedagogické i ostatní pracovníky a pracovníky mateřské školy Přepychy zajistila bavlněné, doma šité roušky, Iva Macháčková, manželka ředitele školy a místostarosty obce v jedné osobě. Další roušky začíná šít i Jiřinka Weberová.“

Dnes naprosto nezbytnou ochranou dýchacích cest podpořila Přepychy balíčkem 50 kusů roušek z dodávky od Královéhradeckého kraje také Dobruška, v tomto případě obec s rozšířenou působností. „Předám je částečně našemu sboru dobrovolných hasičů a seniorům nad 65 let. Moc děkujeme!“ uvedla starostka Přepych.

Na úplný závěr pak do éteru vzkázala: „Všem přeji, abychom se dožili co nejdříve normálního stavu bez krizových opatření v klidu a míru!“

Reklama

Výběr článků

Načítám